Logotype för Storfors kommun

Storfors säger upp avtal med migrationsverket

Migrationsverket har nu godkänt 72 platser för asylsökande hos en privat hyresvärd i Storfors.

Samtidigt säger Stiftelsen Björkåsen upp 72 av de platser som Migrationsverket redan hyr.

- Storfors är en av de tio kommuner i Sverige som tar emot flest flyktingar. Vi balanserar just nu precis på vad vi klarar av, säger kommunalråd Hans Jildesten.


Varje år tar Storfors kommun emot 40 nya svenskar som har uppehållstillstånd. Just nu bygger kommunen också upp ett boende för fem ensamkommande flyktingbarn som öppnar den 1 juli.

Utöver detta hyr Stiftelsen Björkåsen ut 23 lägenheter till Migrationsverket. Där finns plats för sammanlagt 100 asylsökande.

Storfors kommun har hittills klarat ansvaret för att ordna skola och förskola till nya svenskar och asylsökande. Men Migrationsverkets nya avtal skapar problem. Redan på måndag väntas de första av de 72 nya asylsökande anlända.

- Vi har jobbat väldigt hårt för att ge våra nya svenskar och de asylsökande en bra integration i samhället och också lyckats bra, men den kapacitet vi har börjar att bli ansträngd. Att skaffa lokaler och utbildad personal med kort varsel och att säkerställa kvaliteten på verksamheten blir väldigt svårt med Migrationsverkets nya avtal, säger verksamhetschef Ing-Marie Thyr.

Hans Jildesten säger att Storfors kommun har vilja och möjlighet att ta emot den mängd asylsökande och nya svenskar som det finns avtal om idag.

- Storfors klarar inte fler. Väljer staten att upphandla platser hos andra, så måste vi säga upp motsvarande antal platser, säger han.

Information om mottagandet av asylsökande i Storfors:
Migrationsverket 0771-235 235

Senast publicerad av Kristina Elmström