Logotype för Storfors kommun

Storforshjältar prisades av räddningstjänsten

Collage av bilder när storforshjältarna tar emot diplom och blommor av räddningstjänsten.

Under torsdagskvällen uppmärksammade Bergslagens Räddningstjänst två hjältar i Storfors kommun.

Tobias Grammer och Per-Erik Wiberg hjälpte till att rädda liv under branden på Baggetorpsvägen i måndags.

- Deras insats hade en avgörande betydelse för utgången, säger stationschef Per-Erik Andersson.

Tobias berättar att de båda var på väg till jobbet strax efter klockan 5 på morgonen, när de uppmärksammade rök på baksidan av huset som senare brann ner.

- Jag vet ju att det inte finns något som ska ryka där, så vi kollade lite närmare från bron och såg lågor slå ut på baksidan. Vi larmade brandkåren direkt och åkte ner till huset, säger han.

En av dem fattade post vid vägen för att vinka in räddningstjänsten, som var där på sju minuter, medan den andra fortsatte att prata med larmcentralen.

- Vi ville gå in där det brann, det kändes allt mer akut, men vi fick nej från larmcentralen. Det var väldigt långa sju minuter, säger Per-Erik.

Så fort räddningstjänsten var invinkad kunde de båda vännerna ta sig in i byggnaden i den del som inte brann för att väcka och varna de boende.

- Det var tre lägenheter på övervåningen och två på nedre botten, säger Tobias.

Mest omskakade var de båda över att branden tog fart så otroligt snabbt.

- Jag får fortfarande gåshud när jag tänker på hur snabbt det gick. Elden klättrade upp längs väggen och plötsligt började det ryka under takfoten och strax därefter under taknocken, säger Per-Erik.

Hela förloppet var kort. 17 minuter över 5 på morgonen larmade vännerna och redan klockan 06.00 kunde de stämpla in på jobbet i Karlskoga.

- Vi stannade tills brandkåren började att rulla ut slangarna, då kände vi att vi inte behövdes längre, säger Tobias.

På kvällen kunde båda andas ut när de fick veta att räddningstjänsten fått ut även den person som bodde där det brann.

- Efteråt kändes det omtumlande. Hade inte alla kommit ut så hade jag nog behövt nån proffshjälp för att bearbeta händelsen, säger Per-Erik.

Av räddningstjänsten prisas de båda med diplom, tårta och beröm samt några presenter.

- Det här är naturligtvis en mycket tråkig händelse för de drabbade, men ni har räddat liv, och ni har gjort precis allt man kunde önska sig av någon i den situationen. De första minuterna är avgörande och ni har gjort en berömvärd insats, säger brandinspektör Mattias Långström, som är informationsansvarig för Bergslagens Räddningstjänst.

Han berättar att räddningstjänsten bara delar ut liknande utmärkelser ett par gånger per år och att det inte är vanligt att medborgare rycker in på det handfasta sätt som skedde i måndags.

Folkhälsosamordnare Kicki Karlsson, tillika nybliven brandman, passar också på att tacka de båda från kommunens sida med fina blomsterkvastar.

Stationschef Per-Erik Andersson bjuder in till fika och en pratstund.

- Jag är verkligen stolt och tacksam över att det finns sådana personer som Per-Erik och Tobias. De är värda allt beröm, säger han.

När det gäller uppvaktningen är de båda hjältarna överraskade.

- Den här uppståndelsen hade vi inte väntat oss, men det är klart att det känns roligt att vi kunde hjälpa till, säger Per-Erik.

Två personer med blommor och diplom i händerna.

Storforshjältarna Per-Erik Wiberg och Tobias Grammer prisades av räddningstjänsten för sitt rådiga ingripande vid branden i ett flerfamiljshus.

De båda Storforshjältarna tilldelades varsitt diplom med texten:

”I samband med branden i ett flerbostadshus den 14 juni 2021 tycker vi på Bergslagens Räddningstjänst att du visade prov på mod och samhällsansvar utöver det vanliga. Ditt handlande är berömvärt! Vi vill på detta sätt visa vår uppskattning och tacka för ditt rådiga ingripande”

Senast publicerad av Eva Wiklund