Logotype för Storfors kommun

Ska det bli guldrusch vid Hornkullen?

- Det här känns läskigt, men roligt!

Det säger Engla Johannesson, som tar försiktiga steg över bron nere i gruvhålet Dunderkammaren.

I Hornkullens gruva kan man verkligen hitta svalka en het sommardag - och så småningom kanske också guld.

Fram till och med sista augusti håller några entusiaster gruvan öppen med guidning och även möjlighet att leta mineraler. Det brukar vara populärt bland barnen att få hamra fram gnistrande stenar, men även föräldrar brukar fastna i letandet.

Calle Johannesson har tagit med barnen John och Engla på en utflykt från Karlstad. De får följa guiden Hampus Karlsson på en vandring runt gruvan och höra berättelserna om hur man började bryta silvermalm här redan före digerdöden i mitten av 1300-talet. De får höra om det farliga arbetet med sprängningar där man lätt förlorade fingrar eller en arm om något gick fel. En och annan skröna bjuder Hampus också på.

I mitten av 1800-talet lades gruvan ner och idag är den ett besöksmål. Per Brattén och Lennart Jansson berättar om de olika typerna av malm, och besökarna får också veta att det finns en tillståndsansökan inskickad för att få lov att söka efter guld på området.

- Man har tidigare konstaterat att det är ganska hög andel guldmalm här, hela åtta gram per ton i borrkärnor. Det återstår väl att se vad som händer, säger Lennart.

Med hjälmar på huvudet får besökarna också följa med ner i gruvan som sommartid pumpas torr från vatten. Här nere finns grova träbjälkar som bevarats under århundraden av arsenik och koppar i gruvvattnet. Det är mörkt, tyst och underbart svalt. John och Engla får krypa genom ett hål och in i nästa gruvgång, som visar sig vara både lång och djup.

- Det här var coolt, säger Engla, och pappa Calle säger efteråt att gruvan var väl värd ett besök.

- Jag fick tips av en jobbarkompis om den här gruvan och jag ångrar inte att vi åkte hit, säger han, och ger sig av för att leta glimrande stenar tillsammans med barnen.

Vid gruvstugan finns också ett litet fik och det finns många ställen att slå sig ner för en paus.

- I år har vi haft lite färre besökare än förra året. Kanske på grund av värmen, men i genomsnitt har vi nog haft 20 personer om dagen. Igår var det rekord med 45, säger Lennart.

Öppet: Gruvan är öppen söndag till torsdag kl 11-17 (stängt fredagar och lördagar).

Hitta: Gruvan ligger i Nykroppa, sväng av från rv 26 mot Nykroppa och följ sedan skyltning mot Hornkullens gruva.

Information: 072-586 73 80

Senast publicerad av Eva Wiklund