Logotype för Storfors kommun

Seniorernas Hus i Storfors firar fem år

För fem år sedan slog Storfors kommun upp dörrarna till Seniorernas Hus i samarbete med SPF, PRO, Röda Korset och Storfors församling.

Tisdag den 6 februari firar man stort med underhållning, fem meter rulltårta och tal av kommunalråd Hans Jildesten.

SE FILM FRÅN INVIGNINGEN FÖR FEM ÅR SEDAN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

- Det har varit fem givande år och jag har hört från så många håll hur uppskattad verksamheten är. Vi upplever också att våra äldre invånare är friska längre, säger han.

Satsningen var möjlig genom ett bidrag från Leader Värmlands Bergslag på 300 000 och genom att kommunen ordnade lokaler. Många frivilliga från samarbetsorganisationerna hjälpte sedan till att snickra, måla och inreda.

Folkhälsosamordnare Kicki Karlsson höll i trådarna för uppbyggnaden och under det första året drevs verksamheten som ett EU-projekt med projektledare.
- Nu rullar verksamheten på genom alla som samarbetar. Från kommunen gör vi bara små insatser då och då, säger Kicki Karlsson, som kan berätta om senaste arrangemanget.

- 40 seniorer arrangerade nostalgikväll med pilkastning, lekar, musikquiz och dans. De höll på till efter midnatt och jag tror att sådan samvaro ger livskvalitet, säger hon.

Många av de verksamheter som startade redan för fem år sedan pågår än idag. Exempelvis senior-surfen som ger nya digitala kunskaper och styrketräningen som lockar 45 deltagare varje vecka. Det finns också en grupp herrar som lagar mat, flera handarbetsgrupper och andra sammankomster.
Varje tisdag har Storfors församling öppet hus med kaffe och trivsam samvaro. Idag finns även anhörigstödet i huset med sin verksamhet.

- Jag är otroligt glad över att politikerna i Storfors ser nyttan och värdet av den här verksamheten. Vi ser ju att vårdbehovet varit längre de senaste åren, även om det är svårt att veta om det finns ett samband. Men helt klart är att fysisk aktivitet och social samvaro ger en bättre folkhälsa, livsglädje och livskvalité, säger Kicki Karlsson.

 

Tid & plats: Öppet Hus i Seniorernas Hus tisdag 6 februari klockan 13-16. Kommunalråd Hans Jildesten håller tal klockan 14.00.

Senast publicerad av Eva Wiklund