Logotype för Storfors kommun

Så klarar du krisen! Gratis föreläsning 15 maj i Kulturhuset

Även Sverige kan drabbas av förödande stormar, attacker, skyfall och översvämningar eller av en smittsam sjukdom som sprids.
Nu kommer Ulf Fredriksson, från Civilförsvarsförbundet, till Storfors för att berätta hur man kan förbereda sig på en kris.

Det går knappast att föreställa sig hur ett långvarigt elavbrott skulle påverka hela vår vardag. Utan el får affärerna inga varor. Bankomater, internet, telefoner, bensinpumpar, vatten, värme, kyl- och frys slutar att fungera. Det blir problem med transporter och efter bara några dagar har vi en samhällskris med mörka gator och vägar, utkylda bostäder och förstörd mat.
Det blir långa köer om någon affär ännu har öppet och stora problem med att få information om krisen.

Civilförsvarsförbundet har drivit kampanjen 72 timmar och nu arrangerar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, en Krisberedskapsvecka 8-14 maj. Avsikten är att sätta fokus på det egna ansvaret och ge tips så att alla kan klara oförutsedda händelser.
För Storfors del väljer vi att fokusera på måndagen den 15 maj då allmänheten får möjlighet att gå på föreläsning både på eftermiddagen och kvällen.

Ulf Fredriksson är instruktör vid Civilförsvarsförbundet och han har även en bakgrund inom försvaret. Han kommer väldigt konkret att berätta hur man kan skapa en beredskap hemma.

- Det är allra värst för de unga, som handlar i stort sett varje dag. Många äldre klarar sig bra vid en kris eftersom de har en hel del mat hemma, säger Ulf.
Han säger att risken har ökat i och med det allt hårdare samhällsklimatet.

- Vi har ju haft det lugnt i Sverige i så många år att vi inte alls är beredda längre. Som det ser ut i världen nu kan många olika saker hända. Vi måste helt enkelt vara förberedda på att klara oss själva under en period, säger han.

Vad behövs då om det oförutsedda händer?
I första hand tillgång till information, mat, vatten och värme. Med hjälp av en krislåda klarar du den första tiden och avlastar också myndigheterna som kan hjälpa andra som inte har möjlighet att klara sig själva.
- Information är det viktigaste. Man kanske inte tänker på att mobilmasterna slutar fungera vid ett stort elavbrott. Då behöver man en radio och extra batterier eller en vevradio, säger Ulf, som själv har sina radiobatterier i frysen där de håller länge.

Här nedan finns lite tips på vad du kan tänka på.

Under föreläsningen med Ulf Fredriksson får du fler tips och chans att ställa frågor. Kommunens säkerhetssamordnare, Michael Björklund, kommer också att finnas med och svara på frågor om kommunens beredskap vid en kris. Företaget Var trygg i Storfors kommer att visa trygghetsprylar och Frivilliga resursgruppen kommer också att finnas på plats.

TID & PLATS FÖR FÖRELÄSNINGAR MÅNDAG 15 MAJ
Kl 14.00-15.30 i Kulturhuset för allmänheten.
Kl 18.00-19.30 i Kulturhuset för allmänheten.
Kulturhusets café är öppet. Fri entré till föreläsningarna!

TESTA DINA KUNSKAPER Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Karlstads universitet har gjort en quiz med frågor och tips om hur du kan förbereda dig innan krisen kommer. Här kan du testa den och dig själv! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

HÄR FINNS ÖVRIGA AKTIVITETER I LÄNET UNDER KRISBEREDSKAPSVECKAN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommunens webbplats
Vid en kris som drabbar kommunen kommer information fortlöpande att ges på kommunens webbplats, www.storfors.se samt på kommunens facebooksida. Om kommunens egen sida inte skulle fungera kan man söka information på nationella webbsidan krisinformation.se

Krisinformation.se
Krisinformation.se är en webbplats som drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Webbplatsen förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga till allmänheten före, under och efter en stor händelse eller kris. Det finns också en mobilapp från Krisinformation.se där medborgare kan få information om kriser i sitt närområde till mobilen. Före en kris förmedlar Krisinformation.se nyheter om allvarliga händelser i Sverige och utomlands, varav vissa riskerar att utvecklas till kriser. Under en kris ger Krisinformation.se allmänheten en översiktlig bild av vad som har hänt genom att sammanställa och sprida information från myndigheter, kommuner och andra aktörer. Det går också att ställa frågor om en pågående händelse via Facebook och Twitter.

Information via 113 13
113 13 är ett nationellt informationsnummer som infördes i Sverige 2013. Till 113 13 ringer allmänheten då man vill ha information om allvarliga olyckor som en stor trafikolycka eller brand, eller vid kriser som exempelvis större stormar, översvämningar eller sjukdomsutbrott.
Numret ska vara ett stöd för kommuner och andra ansvariga aktörer. Allmänheten ska också via tjänsten kunna lämna information om allvarliga olyckor och kriser.

Bra saker att ha hemma
* Vatten som förvaras i dunkar (se till att byta ut vattenförrådet då och då).
* Mat som klarar rumstemperatur. Exempelvis torrvaror som pasta och ris, olika typer av konserver med lång hållbarhet, soppor, gryn, flingor, vetemjöl, bönor, linser. torrmjölk. Snabblagad mat som konserver och potatismos på pulver är bra eftersom det kräver kort koktid. Tänk på att köpa mat som du vanligtvis använder så att du kan äta av ”krisförrådet” och fylla på nytt allt eftersom. Annars blir maten kanske för gammal och måste slängas.
* Matlagning: Campingkök med bränsle (T-röd till spritkök) eller kanske en grill du kan använda utomhus. Tänk på att inte använda campingkök under köksfläkten - fettet i fläkten kan fatta eld. OBS! Engångsgrillar och kolgrillar får inte användas inomhus på grund av fara för koloxid och brand.
* Värme: En alternativ värmekälla som drivs av fotogen, gasol eller diesel. Tänk på att ha god ventilation för att inte orsaka kolmonoxidförgiftning! Varma kläder och filtar.
* Ljus: Ficklampa med extra batterier, stearinljus, värmeljus, tändstickor,
* Information: För att inhämta information behövs en vev-, solcells- eller batteridriven radio samt batterier eller tillgång till en bilradio. Telefonlista på papper med de viktigaste numren. Powerbank för att kunna ladda mobil.
* Kontanter: Om elen försvinner kan du inte använda dina kort.
* Medicin: Husapotek med förband och det viktigaste som värktabletter, nässpray, termometer och hygien-artiklar. Ha extra av receptbelagd medicin hemma.
* Hygien: Toapapper, våtservetter, tvättlappar.

Lagra vatten hemma
Rent dricksvatten från det kommunala nätet som lagras svalt och mörkt i rena dunkar kan ha en hållbarhetstid på närmare ett halvår. Om du väljer att lagra - hitta bra datum för att förnya ditt lager. Kanske före jul & midsommar?
Om du har brunnsvatten av okänd kvalitet så bör det kokas innan du använder det.
Man kan också desinficera vatten med klorpreparat av den typ som man använder i vattentankar i båtar och husvagnar eller klortabletter som kan köpas i större friluftsbutiker.
Om vattnet hämtas från en sjö eller källa i naturen kan det vara påverkat av annat än bakterier och då räcker inte desinfektion med klorprodukter utan vattnet måste även kokas.
Ett tips är att förvara vatten i mindre dunkar eller PET-flaskor i frysen, om du har plats. Fyll flaskorna till 3/4. Då fungerar de som kylklampar om elen försvinner och som dricksvatten när de tinat.

Toalett vid strömavbrott
Toaletten kan spolas med hjälp av en hink vatten om det finns vatten att tillgå. Annars kan man sätta en sopsäck i toan och tillfälligt använda den som torrdass.

Senast publicerad av Eva Wiklund