Logotype för Storfors kommun

Region Värmland ser över regler för sjukresor till vaccination

I ett pressmeddelande berättar Region Värmland att regionstyrelsen under tisdagen beslutat att reglerna kring sjukresor ska ses över så att det blir enklare att ta sig till och från vaccineringen för covid -19.

Regionen meddelar också att det är klart på vilka orter och i vilka lokaler vaccinationsmottagningarna i Värmland kommer finnas.

– Vaccinationsmottagningarna kommer att vara placerade i olika typer av lokaler, både på vårdcentraler, i idrottsanläggningar och i andra typer av samlingslokaler som uppfyller våra krav, säger Anders Nordmark, vaccinationssamordnare i Region Värmland.

Vaccinationsmottagningarna är geografiskt spridda över hela Värmland för att säkerställa att alla ska få tillgång till vaccinering. Att de som ska vaccinera sig kan ta sig till mottagningen är dock en viktig aspekt.

– Vi har i dag gett regiondirektören i uppdrag att se över regelverket av sjukresor till och från vaccinationsmottagningar, säger regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson.

– Kollektivtrafiknämnden snabbehandlar nu ärendet och beslut förväntas tas på regionfullmäktige den 17 februari, fortsätter han.

Vaccinationsinsatsen är komplex, främst när det handlar om de olika vaccinen och hur de får hanteras.

– Det är många intressen och faktorer som ska vägas mot varandra. Vi vill att så många som möjligt ska ha så nära som möjligt till sin vaccinationsmottagning, men vi behöver samtidigt säkerställa att distributionen fungerar och att vaccinet kan beredas och transporteras på det sätt som läkemedelslagen medger. Detta kompliceras när vi ska använda 5-6 olika vaccin, säger Madelene Johanzon, chef för område öppenvård.

– Det finns till exempel begränsningar för hur förpackningar av vaccinet får öppnas och skickas ut till mottagningarna. Därför behöver vi också ta hänsyn till hur vaccinet är förpackat och hur volymerna ser ut vid leverans, vaccinet levereras tyvärr inte alltid i den mängd som utlovats. Vi måste också kunna säkerställa att alla doser används och att inget vaccin går till spillo, vilket det är en större risk om det är många mindre mottagningar, fortsätter Madelene Johanzon.

Parallellt med att vaccineringen mot covid-19 pågår ska vårdcentralerna runt om i länet även fortsatt kunna erbjuda ordinarie vård. Det innebär att alla vårdcentraler inte kan användas som vaccinationsmottagningar.

– Några av våra vårdcentraler har möjlighet att hantera både vaccinationen mot covid-19 samtidigt som de tar emot patienter som vanligt. På en del orter har vi inte kunnat lösa det på ett bra sätt och där har vi istället hittat andra alternativ, säger Madelene Johanzon.

Vaccinationsmottagningarna kommer att anpassa öppettiderna utifrån tillgången till vaccin. När du bokar din tid för vaccinering väljer du den vaccinationsmottagning som passar dig bäst.

På de här platserna kommer det att finnas vaccinationsmottagningar:

 • Arvika
  Ritz, Hamngatan 12
 • Charlottenberg
  Ishallen, Skyttehallen, Tallmogatan
 • Filipstad
  Vaccinationsmottagningen, Viktoriagatan 3
 • Hagfors
  Vårdcentralen Hagfors, Sjukhusvägen 22
 • Karlstad
  Karlstad CCC, Tage Erlandergatan 8
  Löfbergs Lila Arena, Norra infarten 79
 • Kristinehamn
  Vaccinationsmottagningen, Skaraborgsvägen 4
 • Likenäs
  Vårdcentralen Likenäs, Krokbacksvägen 1
 • Sunne
  Sunne PRO, Bergsvägen 1
 • Säffle
  Vårdcentralen Säffle Nysäter, Sundsgatan 1
 • Torsby
  Valbergsängen Sporthotell, Valbergsvägen 12
 • Årjäng
  Vårdcentralen Årjäng, Storgatan 35

Du kan läsa mer om vaccineringen mot covid-19 på webbplatsen 1177.se Länk till annan webbplats.

Senast publicerad av Eva Wiklund