Logotype för Storfors kommun

Region Värmland: Allmän coronasmitta i hela länet

Region Värmland höll direktsänd presskonferens torsdag 7 maj.

Under torsdagen höll Region Värmland en pressträff där det centrala budskapet var att det nu finns en allmän samhällssmitta i alla värmländska kommuner gällande coronaviruset.

Under träffen redovisade man också siffror för de kommuner där det i dagsläget finns fler än 15 bekräftade fall.

Inga siffror redovisas för kommuner med färre bekräftade fall, eftersom förhållanden som gäller enskilda då lättare skulle kunna röjas.

Av pressträffen framgår att det inte finns mycket smitta specifikt inom kommunal verksamhet i Värmland, men att smittan däremot finns i samhället i alla kommuner.

Av 244 bekräftade fall i länet bor 82 procent av de smittade i eget boende, tio procent bor i eget boende och har hemtjänst medan åtta procent bor i särskilt boende.

De medverkande i presskonferensen; smittskyddsläkare Ingemar Hallén, sjukvårdsledare Tobias Kjellberg och regionjurist Joséphine Slotte, betonar att det inte är läge att slappna av.

- Att redovisa den här typen av siffror kan skapa en falsk trygghet. Hur många bekräftade fall det finns kan delvis bero på hur stor andel provtagna man har i olika kommuner, säger Ingemar Hallén. Han trycker flera gånger på det faktum att smittan finns i alla kommuner och att alla medborgare måste fortsätta med social distansiering, god handhygien och med att hålla avstånd till andra människor.

Den senaste veckan har Region Värmland haft cirka 40 inneliggande patienter med Covid -19, jämfört med cirka 30 förra veckan. Enligt Tobias Kjellberg kommer Region Värmland framöver att redovisa siffror för smittade i olika kommuner varje torsdag.

- Det är inte en statistik som vi inom regionen använder oss av, men eftersom den efterfrågas kommer vi att ta fram siffror en gång i veckan, säger han.

Aktuella siffror på bekräftade fall i länet:
Filipstad 38
Hammarö 17
Karlstad 100
Kristinehamn 17
Sunne 15
Övriga 57

Här kan man följa läget i Värmland när det gäller bekräftade fall och hur många som vårdas på sjukhus. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här finns en repris av pressträffen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast publicerad av Eva Wiklund