Logotype för Storfors kommun

Preliminärt valresultat i Storfors 2022

Valarbetare

Det blev en sen natt för många valarbetare. Här jobbar Kristina Elmström, Irene Svensson och Pia Aspvik i centrala valdistriktet.

I Storfors, som på många andra ställen i Sverige, ringlade köerna tidvis långa under valdagen.

Men valarbetarna rapporterar en synnerligen god stämning.

- Jag är verkligen glad och tacksam över den goda stämning som väljarna bjöd på, säger Cecilia Collin, som gjorde sitt första val som röstmottagare.

Enligt det preliminära resultatet för Storfors går Moderaterna och Sverigedemokraterna starkt framåt medan Socialdemokraterna backar stort. Även Vänsterpartiet och Centerpartiet backar något medan Kristdemokraterna får ungefär samma resultat som vid förra valet. Storforsdemokraterna når inte upp till spärren på två procent.

Köerna till trots var valdeltagandet lägre än vid förra valet, 76 procent jämfört med 78,3 under 2018. Dock återstår några röster att räkna, vilket kommer att ske på onsdag. Då räknas bland annat de förtidsröster som lämnats in i andra vallokaler under helgen och som inte hunnit fram till valdagen. I regel brukar det handla om cirka 150-200 röster.

Valarbetaren Cecilia Collin berömmer de storforsare som besökte vallokalerna under valdagen.

- Jag skulle verkligen vilja ge dem en eloge för den goda stämningen, pratet under väntan och hjälpsamheten bland väljarna, säger hon och berättar att väljarna hjälptes åt på ett fint sätt när det ibland bildades köer.

- Om någon tillfälligt gick ur kön respekterades platsen och de som hade lite svårt att stå upp fick hjälp av övriga köande med att flytta fram stolar för att det skulle vara möjligt för dem att vila, säger hon.

Siffrorna för Storfors presenterade relativt sent på valmyndighetens sida. Det berodde dels på det höga trycket på vallokalen under valdagen vilket gjorde att man inte hann föra in förtidsrösterna förrän vallokalen stängt. Först när förtidsrösterna registrerats kunde rösträkningen börja. Dessutom hade valarbetarna stora problem med att kunna rapportera in röstsiffror på grund av tekniska telefonproblem hos valmyndigheten.

Vid tvåtiden på natten var alla röster räknade och efter valnämndens kontroll kunde valarbetarna vid tretiden åka till länsstyrelsen i Karlstad med protokoll och valsedlar.

- Allt var korrekt och överlämningen gick smidigt, men det blev naturligtvis en viss väntan även i Karlstad när många kommuner skulle lämna resultaten, säger Marita Sjöberg, som tillsammans med sina kollegor var tillbaka i Storfors först vid sextiden på morgonen.

Enligt det preliminära resultatet får Socialdemokraterna 9 mandat, Moderaterna 7 mandat, Sverigedemokraterna 5 mandat, Centerpartiet 3 mandat, Vänsterpartiet 2 mandat och Kristdemokraterna 1 mandat.

Mandatperioden för kommande fyra år startar den 15 oktober. Det betyder att de politiker som fått förtroende i valet 2022 tillträder vid första kommunfullmäktige efter detta datum. I Storfors blir det den 16 november. Under detta möte väljs kommunfullmäktiges presidium och en valberedning som ska jobba fram till nästa möte då alla politiska poster tillsätts och ombud väljs.I Storfors sker detta den 15 december då även kommunstyrelsens ledamöter och ordförande väljs.

Här kan du följa SVTs redovisning av valresultatet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Preliminärt valresultat 2022.

Preliminär mandatfördelning 2022.

Senast publicerad av Eva Wiklund