Logotype för Storfors kommun

Omtanke är viktig inför nyårsaftonens hantering av fyrverkeri

Bild på fyrverkeri mot natthimmel och på en man framför Storfors kommunhus.

Säkerhetssamordnare Michel Björklund berättar att Storfors kommun tidigare fått nej till begränsning av fyrverkerier i tätorten av länsstyrelsen. Nu kommer man att göra omtag i frågan.

Nyårsafton närmar sig och då troligtvis också en del fyrverkerier.

Många uppskattar ett färgglatt himlaspel men för andra är det både jobbigt och skrämmande med smällar, tjut och smattrande vid alla möjliga tillfällen, kanske under flera dygn.

Det finns all anledning för oss alla att tänka till lite extra för att minimera obehaget för andra människor och djur under nyårsafton. Både husdjur och vilda djur kan uppleva obehag av smällarna och fara illa. Begränsa om möjligt fyrverkerierna till tolvslaget och genomför fyrverkerierna på avstånd från bostadshus, lekytor för barn och miljöer där djur vistas.

Storfors kommun har tidigare ansökt via länsstyrelsen om att förbjuda fyrverkerier i centrala delar av kommunen, men fått nej. Under det kommande året kommer ett omtag att göras.

- Det är några år sedan vi senast försökte med detta och regelverket har skärpts och ändrats sedan dess. Därför ser vi nu att det kan vara meningsfullt att lyfta denna fråga ännu en gång, säger säkerhetssamordnare Michael Björklund.

I Storfors tätort är det i dagsläget förbjudet att använda fyrverkerier närmare än 100 meter från Hälsans Hus.

Vad säger lagen?
Du måste vara 18 år för att köpa, inneha eller använda fyrverkerier. Tillstånd krävs om raketerna väger mer än 500 gram, innehåller metall eller om du befinner dig närmare än 10 kilometer från en flygplats.

Smällare och fyrverkerier med knall som främsta effekt är förbjudna i Sverige. Raketer med styrpinne får endast hanteras av den som har särskilt utbildning – se länk till MSBs sida nedan.

Enligt ordningslagen har du en skyldighet att se till att ditt användande av fyrverkerier inte innebär risk, skada eller olägenhet för personer eller egendom. Lagen om brandfarliga och explosiva varor säger även att du ska vidta åtgärder som krävs för att förebygga skador på liv, hälsa, miljö och egendom genom brand eller explosion.

Det kan krävas tillstånd från polisen om fyrverkerier ska avfyras i tät bebyggelse och där större folkmassor befinner sig.
Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på polisens webbplats  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.om när tillstånds behövs Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vilka raketer är tillåtna att hantera utan utbildning?
Läs mer på MSBs sida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du istället tänkt sända upp svävande ljuslyktor?
Läs om vad som gäller för svävande ljuslyktor på Transportstyrelsens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast publicerad av Eva Wiklund