Det är numera lagkrav på att kommuner ska arbeta brottsförebyggande och bland annat ta fram en lägesbild över brottsligheten samt en åtgärdsplan utifrån detta.
Under hösten 2024 har Trygg- och säkerhetssamordnare Alva Johansson fördjupat sig i statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, och även från statistikdatabasen Kolada.
Tillsammans med polisen har Alva Johansson gjort en djupare analys för att se om det finns områden där Storfors sticker ut.
Till grund för analysen ligger också de nationella trygghetsundersökningar som BRÅ genomför bland medborgarna, och en genomgång av socioekonomiska faktorer i kommunen.
- Det vi kan se är att Storfors rent generellt är en trygg plats och att de flesta medborgare också upplever det så, säger hon.
Inom de flesta typer av brottslighet ligger Storfors kommun lägre än snittet i Värmland och även lägre än snittet i landet. Två områden har Alva tittat lite extra på.
- Det handlar om trafikbrott och våld i nära relation, säger hon.
I kategorin trafikbrott finns problem med störande bilåkning samt hög musik där man jobbar i ett projekt riktat mot motorburen ungdom.
- Vi ser att det ger resultat och hoppas på att kunna fortsätta med det. Vi har sökt medel från BRÅ, säger Alva Johanson.
Gällande våld i nära relation sticker statistiken i Storfors inte ut. Kommunen ligger fortfarande lägre än länet, men däremot pendlar siffrorna mellan åren.
- Det är också ett område med ett stort mörkertal och därför vill vi fokusera extra på det, säger hon.
I åtgärdsplanen ingår gemensamma aktiviteter för motorburen ungdom samt ökad brottsförebyggande och trygghetsfrämjande information via kommunens hemsida. Dessutom fortsatt trygghetsskapande arbete i de två grupper där polis, skola, kultur- och fritid, näringsliv, socialtjänst samverkar.
Hela analysen och rapporten finns att läsa på kommunens hemsida.
Senast publicerad av Eva Wiklund