Logotype för Storfors kommun

Nu ökar smittspridningen rejält i Värmland

Under en snabbinkallat informationsmöte berättar smittskyddsläkare Ingemar Hallén, att smittkurvorna nu vänt brant uppåt i länet på bara en vecka .

Det gäller främst i Karlstadstrakten med kranskommuner och främst bland ungdomar i högstadie- och gymnasieålder samt deras föräldrar. Men man ser även en ökning i gruppen 40-59 år som inte har koppling till smitta i ungdomsgrupper.

I Storfors ser vi ingen ökning just idag, men den snabba vändningen i Karlstadstrakten visar att försiktighet är ett måste och att regler och rekommendationer fortfarande måste följas. Om smittan väl får fäste kan det gå mycket snabbt uppåt.

- Vi vill uppmana alla att vara lite extra vaksamma nu i skolavslutningstider. Vi ser att smittan ökar i ungsdomsgrupper i skolan och att många fall också är kopplade till idrotten, säger Ingemar Hallén.

Varför smittan nu vänder upp med 77 procent mellan vecka 21 och 22 är inte klarlagt, men antal smittade bland dem som provtagit sig har ökar från 4,1 procent till 7,4 procent.

- Det kan ha att göra med att vi slappnat av mer, men det cirkulerar också flera mutationer i Värmland som tycks vara mer smittsamma och eventuellt också kan ge sjukdom med lite högre svårighetsgrad, säger Ingemar Hallén.

Region Värmland uppmanar också alla familjer att hjälpa barn och ungdomar att skaffa e-legitimation eftersom det krävs om de behöver ta ett coronatest.

Senast publicerad av Eva Wiklund