Logotype för Storfors kommun

Många idéer om trivseln i Storfors

När kommunalråd Hans Jildesten bjöd in till medborgardialog blev det livlig diskussion bland 25-talet intresserade.

- Det är härligt att det finns engagemang för utveckling, säger Hans Jildesten.

I mindre grupper fick deltagarna fundera över hur Storfors kan bli en trivsammareplats. EU- och folkhälsosamordnare Kicki Karlsson och Kultur- och fritidschef Olle Rodéhn var glada över intresset.

- Det har ju kommit fram en hel del spännande synpunkter och förslag ikväll. Det ska bli väldigt roligt att få göra en sammanställning när vi besökt även Lungsund och Bjurtjärn, säger Kicki Karlsson.

Det var folk i skiftande åldrar och med skiftande bakgrunder som samlats för att diskutera utveckling över en kopp kaffe. Inflyttade Anna Engh är en av dem som brinner för Storfors.

- Det här är ett fantastiskt ställe för barnfamiljer. Här kan man köpa ett billigt hus och få pengar över till renovering, vi har en jättefin skola och redan nu många aktiviteter för barn. Men vi skulle kunna göra ännu mer för att locka ännu fler, säger hon, och förslår ett lek- och busland i anslutning till Storfors nya gym.

- Det skulle säkert locka familjer från orter i närheten. Då skulle ännu fler få upp ögonen för hur bra det faktiskt är att bo här, säger Anna, som själv handlar all hon kan i Storfors.

- Vi har två superfina matbutiker här. De har jättebra sortering, trevlig personal och jämför jag med min butik i Stockholm så är matkassen mycket billigare här, säger hon.

Lina Dareweash är arkitekt från Syrien och har idéer om speciellt designade utemiljöer i samklang med naturen där man skulle berätta Storfors historia. Hon pratar om begreppet ”urban landscape”.

- Man måste designa paviljonger eller utemiljöer på ett så speciellt sätt att folk vill resa runt för att se alla dessa, säger Lina, som pratar flytande engelska och som just nu letar praktikplats inom sitt yrkesområde.

Många av grupperna diskuterar också hur man skulle kunna stimulera husägare att hålla rent och fint på sina tomter.

- Det skulle vara ett lyft för hela Storfors. Idag ser det bedrövligt ut på vissa ställen, säger en av deltagarna.

Andra förslag är bland andra ett levande torg med bondemarknad utanför kommunhuset, utbyggnad av simhallen, att Kvarnvägen ska öppna igen, danskurser i Kulturhuset med foxtrot, gammeldans och bugg, fler kurser från studieförbunden, träningsredskap vid elljusspåret, öppet i Kulan varje dag och ett ställe att fylla luft i däcken.

Baha och Marwa Kalil pratar om att starta en restaurang med arabisk mat.

- Vi söker efter en lämplig lokal och information om hur man ska gå till väga, säger Baha.

Olle Rodéhn är mycket nöjd med kvällen.

- Det känns verkligen roligt att så pass många bryr sig om vad som händer i kommunen, säger han.

Kommande tillfällen till medborgardialog är 18 oktober i Bjurtjärns församlingshem och 15 november i Lungsunds församlingshem. Invånare från alla delar av Storfors är naturligvisvälkomna att delta på alla ställen. Storfors kommun bjuder på kvällsmacka och kaffe.

Senast publicerad av Eva Wiklund