Logotype för Storfors kommun

Leif Tjäder först ut för covid-19-vaccination i Storfors

Bilder på sjukvårdspersonal som vaccinerar en man. Närbild på sprutor.

Leif Tjäder mitten) var först ut att vaccineras i Storfors där också många i personalen är positiva till vaccination. Anneli Cavic och Mats Andersson som jobbar på Sjögläntan (tv) har lite olika funderingar inför vaccinationen. Distriktssköterskorna Elin Karppinen och Jenny Nemlander sköter vaccinationerna (stora bilden).

Nu har vaccinationerna mot covid-19 startat i storfors.

Först ut var Leif Tjäder.

- Det kändes mindre än ett myggbett, säger Leif, som är en av få äldre på särskilt boende i Storfors som faktiskt redan haft covid – 19.

- Det började med att jag frös och fick feber. Jag behövde hjälp att ta mig i säng, men efter ett par dagar var jag feberfri och mådde bra igen, säger Leif, som ändå ser det som självklart att ta vaccinationen trots att han redan har antikroppar mot viruset.

- Det känns som ett bra skydd, säger Leif, som inte vet hur han blev smittad.

- Jag hade ju varit på ICA och handlat och åkt färdtjänst dit, men jag var ju nästan ensam i butiken. Det värsta med alltihopa var nog att jag fick lov att vara isolerad i min lägenhet i vecka, säger han.

Det är kommunens sjuksköterskor som i samverkan med vårdcentralen sköter vaccinationerna. Under måndagen vaccinerade Elin Karppinen och Jenny Nemlander, boende på Sjögläntan med vaccin från från Pfizer-Biontech.

- Det är ju lite speciellt i och med att vi måste vaccinera inom sex timmar från att vi tagit vaccinet ur kylförvaringen, säger Elin.

I nästa steg kommer även de som har hemtjänst och deras anhöriga att vaccineras. I Storfors tror man inte att det ska vara några problem att nå ut inom de viktiga tidsgränserna.

- Vi planerar att vaccinera de äldre på plats i deras hem, säger Jenny.

När personer med hemtjänst fått sin första dos är det dags för personalen inom vård- och omsorg att vaccineras och i Storfors är intresset för detta stort.

- Jag tror att de flesta är positiva till att vaccineras. Vi har en lista med 150 personer som vill ta sprutan, säger Elin.

En av de positiva är Anneli Cavic:

- Jag tycker att det är självklart och tvekar inte alls. Både för min egen skull, men också för att jag inte ska smitta andra i mitt arbete eller mina föräldrar som är i riskgrupp, säger hon.

Mats Andersson är mer tveksam.

- Jag har anmält mitt intresse för att ta sprutan, men jag är inte riktigt säker ännu. Jag behöver fundera lite till, säger han.

Anneli hoppas för de äldres skull att livet kan återgår lite mer till det normala när alla hunnit bli vaccinerade.

- Det skulle vara roligt om vi kunde öppna dörrarna för anhöriga på samma sätt som tidigare, vi hoppas på det bästa, säger hon.

Vaccinering mot covid -19 är frivillig och gratis. Beroende på vilket vaccin man får ska det går tre eller fyra veckor mellan de två sprutorna.

När det gäller hur vaccinationen ska gå till för olika grupper finns en tidsplan och den mest aktuella informationen får man på www.1177.se/Varmland/vaccin-covid-19 Länk till annan webbplats.. Det går inte att boka tider för vaccination ännu, men när det blir möjligt informerar Region Värmland på webbsidan ovan.

Senast publicerad av Eva Wiklund