Logotype för Storfors kommun

Landsbygdsministern lät sig inspireras i Storfors

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är på Sverigeturné för att få inspiration till framtidens landsbygdspolitik.

Efter hundratalet kommunstopp var det dags för Storfors.

- Det känns som att det finns värme och en närhet här och ett fint samarbete mellan kommun och näringsliv, säger han.

Besöket inleddes med en lunchträff med företagare från Alkvetterns gård och Miljöbolaget samt politiker från Storfors, Filipstad och Kristinehamn.

Bygga strandnära, stopp för lanthandlardöden och integration var några av de ämnen som avhandlades. Vattendirektivet, som i vissa län innebär att fler hundra år gamla dammar måste rivas, diskuterades liksom det faktum att Storfors tillhörde ett av fem områden i hela Sverige som inte fick del av EU-medel för landsbygdsutveckling via Leaderprogrammet.

- Det var riktigt dåligt och ska ändras till nästa period, säger Sven-Erik Bucht.

Lantbrukaren Ingemar Olsson, som föder upp grisar, är nöjd med träffen.

- Det känns som att ministern lyssnade in det mesta. Mina viktigaste frågor var vattendirektivet och livsmedelsproduktion, säger han.

Kommunalråd Hans Jildesten var också nöjd att få lyfta fram de problem och ljuspunkter som Storfors kommun står inför.

- Vattendirektivet, att kunna möjliggöra strandnära byggnationer, nedskrivningsregler för byggnation utanför större städer och pengar till landsbygdsutveckling är viktiga frågor för oss. Att ministern besöker oss och verkligen lyssnar är värdefullt, dessutom vill vi naturligtvis ge en bild av Storfors, säger han.

Efter lunchen väntade ett besök på Miljöbolaget i Storfors där Per Lindqvist serverade positiva nyheter. Miljöbolaget tar hand om miljöfarligt avfall på sin deponi och i anläggningen för våtkemi.

- Vi köper företag som inte går så bra. När det gäller Miljöbolaget har vi ökat omsättningen från sex till 29 miljoner kronor sedan vi tog över 2014, säger Per, som också är mycket nöjd med tillgången på personal.

- Här i Storfors är det inga problem alls att få tag på riktigt bra kompetens. Vi har inte gjort en enda felrekrytering, säger han medan landsbygdsministern ler och säger att sådana besked är ljuv musik.

Miljöbolaget, som idag har drygt 15 anställda, planerar nu att bygga en ny anläggning för våtkemi där man renar olika typer av avfall. Man har också planer på ett företagshotell eller att hyra ut cirka 9000 kvadratmeter av verkstads- och kontorslokaler.

- Om vi fick växa som planerat skulle vi kunna ha 100 anställda, säger Per Lindqvist, som menar att långsam handläggning av myndigheter sätter käppar i hjulen. Just nu har man ett ärende om utbyggnation av deponin på väg till mark- och miljödomstolen.

Sven-Erik Bucht fick en rundvandring på företaget och hann bland annat prata finska med Martti Halonen, titta på den nuvarande våtkemanläggningen och den gigantiska lokal där man planerar nybyggnation.

- För mig är det väldigt viktigt att få komma ut på landsbygden, träffa folk och se med egna ögon. Det finns olika typer av landsbygd i Sverige och jag behöver lyssna in olika delar för att kunna forma en bra nationell politik, säger han.

Senast publicerad av Eva Wiklund