Logotype för Storfors kommun

Kunskap hjälper dig att klara krisen

Under vecka 22 juni genomförs Krisberedskapsveckan i hela Sverige.
Genom olika aktiviteter ökar kommunerna invånarnas beredskap i händelse av kris.
I Storfors gäller två aktuella datum; måndag 28 maj och onsdag 6 juni.

Ett av målen med krisberedskapsveckan är att alla ska få upp ögonen för vad som krävs för att man ska kunna klara sig på egen hand en längre eller kortare tid.

- Om det inträffar en kris så tar samhället i första hand ansvar för äldre och barn. Friska vuxna förväntas klara sig själva den första tiden, säger säkerhetssamordnare Michael Björklund.

Han menar att samhället är långt mer sårbart idag än för några tiotals år sedan. Dessutom har säkerhetstänkandet som fanns på 40-, 50- och 60-talen fallit i glömska.

- Sverige har varit väldigt tryggt länge, i Tyskland finns det exempelvis krav på att varje person ska ladda upp mat och annat för att klara sig själv i tio dagar, säger Michael.

Under krisberedskapsveckan kommer han också att informera om broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” - som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skickar ut vecka 22 till alla hushåll i Sverige.

Måndag den 28 maj kl 17.00 finns Michael Björklund på plats i Storfors Kulturhus tillsammans med informationschef Eva Wiklund för att visa exempel på en krislåda och diskutera säkerhet och förberedelse i olika former. Det blir också utlottning av vevradio och trangiakök.

Måndag den 28 maj kl 18.00 föreläser bloggaren och författaren Lars Wilderäng på temat prepping och krisberedskap i Lilla Galejan i Kulturhuset. Han har skrivit tre dystopier om ett samhälle som faller sönder. Hans böcker har sålt i över 200 000 exemplar och ska nu bli tv-serie. Det finns fribiljetter kvar – slå gärna en signal till biblioteket och boka på tel 0550-651 94. Storfors kommun bjuder också på kvällsfika.

Onsdag den 6 juni kl 13-16 medverkar Michael Björklund med krislåda och information under familjedagen i Ravinen. Då kommer också en hel krislåda att lottas ut och de 50 första besökarna får vattendunkar.

Senast publicerad av Eva Wiklund