Logotype för Storfors kommun

Krisberedskapsveckan 2021 - livesändning och tips för din beredskap

Man med en krislåda

Säkerhetssamordnare Michael Björklund berättar om krisberedskap under en livesändning den 27 september.

Under vecka 39 genomförs Krisberedskapsveckan i hela Sverige.
Genom olika aktiviteter ökar kommunerna invånarnas beredskap i händelse av kris.
I Storfors görs en digital sändning måndag 27 september, och här på sidan hittar du också filmer och nyttiga länkar för tips om den krisberedskap som vi alla bör skaffa oss.

Ett av målen med krisberedskapsveckan är att alla ska få upp ögonen för vad som krävs för att man ska kunna klara sig på egen hand en längre eller kortare tid.

- Om det inträffar en kris så tar samhället i första hand ansvar för äldre och barn. Friska vuxna förväntas klara sig själva den första tiden, säger säkerhetssamordnare Michael Björklund.

Han menar att samhället är långt mer sårbart idag än för några tiotals år sedan. Dessutom har säkerhetstänkandet som fanns på 40-, 50- och 60-talen fallit i glömska.

Årets tema för Krisberedskapsveckan är demokrati eftersom Sverige firar 100 år av demokrati. Därför görs sändningen på temat demokrati men med flera inslag om krisberedskap.

Michael Björklund och folkhälsosamordnare Kicki Karlsson kommer också att arrangera tävlingar med fina krisberedskapspriser i sändningen.

Viktiga samhällsfunktioner måste fungera vid en kris

Samhällsskydd och beredskap är allt det arbete som Storfors kommun gör för att alla kommunala verksamheter ska vara så väl förberedda som möjligt när det inträffar en kris. Det kan handla om allt från påfrestande vädersituationer med begränsade översvämningar som följd, till en större och mer omfattande händelse som hotar att sätta livsviktiga samhällsfunktioner, som exempelvis sjukvården, ur spel.

Krishantering handlar om vad Storfors kommun gör när krisen är ett faktum. Förutom att rädda liv gäller det att hålla viktiga funktioner i samhället igång och att begränsa skador på egendom och miljö.

Du har ett eget ansvar

Att kunna klara några dygn utan el, vatten eller mat är ingen lätt situation. Men de flesta av oss kan klara det om vi tänker efter före. Om de flesta av oss klarar de första akuta dygnen underlättar det för dem som är mest nödställda. Då kan samhällets resurser användas för att hjälpa svaga och utsatta människor, till exempel äldre, sjuka och barn.

Vad behöver jag ha hemma?

Förbered dig genom att fundera på vad du kan behöva ha hemma vid händelse av en kris. En och samma händelse kan drabba oss olika. Det betyder att vi behöver ha olika saker hemma.

Exempel är vattendunkar, campingkök med bränsle, ficklampa med extra batterier, radio med batterier, kontanter, varma kläder, filtar med mera. Du kan läsa mer om detta i broschyren
Så här klarar du dig i tre dygn" Länk till annan webbplats.

Länk till livesändning om demokrati och beredskap

Collage med bilder på personer och ett ordmoln om demokrati

Filmer om beredskap och demokrati

Att handla åt en granne - är det beredskap?

Bild på person som ringer på en dörr med en matkasse i handen

Att inte tro på allt man hör och läser - är en del av vår beredskap

Kvinna i soffa som scrollar på en telefon.

Ett grönsaksland är en del av Sveriges beredskap- för dig och för dina grannar

Äldre man räcker över morötter från ett grönsaksland till en pojke på cykel.

Filmer om hur du kan förbereda dig

Kvinna med krislåda

Film om hemberedskap

Bild på mörkt hem

Filmen "Om krisen kommer" visar hur en familj i en lägenhet drabbas av ett långt elavbrott. Filmen beskriver vad som är viktigt att tänka på, vad som är bra att ha hemma och vad du själv kan göra om du hamnar i samma situation.

Läs mer på dinsakerhet.se Länk till annan webbplats.

VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten) eller Hesa Fredrik

VMA (kallas även Hesa Fredrik) har en viktig uppgift. Det ska varna och informera allmänheten vid stora olyckor och allvarliga händelser. På många tak runt om i Storfors sitter högtalare (tutor) och skriker ut att det är fara. I Storfors tätort finns 3 högtalare. VMA kan rädda liv!

VMA i telefonen och som sms i mobilen

För att nå ut till ännu fler människor vid en eventuell stor händelse och ytterligare öka tryggheten, kompletteras nu VMA med varningar via telefon. Det innebär att du kan bli varnad direkt om något händer i ditt område.

Läs mer om VMA i telefonen och mobilen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Så här låter VMA-signalen

Om du bor i en tätort kanske du har hört när VMA testas klockan 15 första måndagen i mars, juni, september och december. VMA är ett varningssystem som kan rädda våra liv. Vid prov ges även information i radion.

  • Signalen hörs i 7 sekunder i taget med 14 sekunders tystnad emellan.
  • När faran är över hörs en annan längre signal.

Så här gör du om larmet går vid en allvarlig händelse

  1. Gå inomhus!
  2. Stäng dörrar, fönster och ventilation.
  3. Lyssna på radio P4 eller titta på text-TV.

Du kan också gå in på dinsakerhet.se Länk till annan webbplats. eller ringa 113 13.

Senast publicerad av Eva Wiklund