Logotype för Storfors kommun

Kreativa timmar för Storfors vision - ny chans på måndag

- Det här var mycket roligare och mer spännande än jag trodde, säger Malin Larsson, enhetschef i Storfors kommun.

Tillsammans med 25-talet andra ägnade hon några timmar åt att fundera på hur Storfors kan hitta en vision för framtiden.

Konsulten Maria Nordmark hade ett strukturerat upplägg för att diskussionskvällen skulle ge ett bra resultat, Genomgång av trender, omvärldsbevakning varvades med korta diskussionspass med konkreta frågor. Deltagarna fick sitta i mindre grupper och fundera över hur Storfors skulle kunna se ut 2030.

Stefan Nilsson var en av dem som tagit sig tid för att bidra.

- Jag är hyfsat nyinflyttad och tycker att det här låter spännande. Jag vill gärna utnyttja min möjlighet att påverka hur den här kommunen ska formas, säger Stefan, som just nu också utvecklar sin kommande verksamhet med modelljärnvägsutställning i godsmagasinet intill järnvägsstationen.

De tre kvällstimmarna går snabbare än förväntat tycker de flesta. Diskussionerna utgår ifrån de ”megatrender” som Maria Nordmark presenterar, exempelvis: ökad globalisering, klimatförändringar, individualiseringen, ändrad demografi och digitalisering. Det är trender som bland annat kan betyda ökad flytt från storstäderna, kamp om kompetensförsörjning, utveckling av klimatsmata alternativ, större påverkan av hot och terror eller behov av multikarriärer och decentraliserade arbetsplatser.

Två längre tillfällen med visionsdiskussioner återstår nu, måndag den 22 maj kl 18-21 i Bjurtjärns församlingshem och tisdag den 23 maj kl 18-21 i Lungsunds församlingshem.

- Det är vi tillsammans i Storfors som skapar kommunens framtid. Jag hoppas verkligen att många fler vill ta sig tiden att fundera tillsammans med oss hur den ska se ut, säger kommunchef Mats Öhman. Han poängterar att alla invånare, företagare eller den som jobbar och verkar i Storfors kan delta på de olika platserna.

- Vi har inte Bjurtjärnsträffar bara för Bjurtjänsbor eller Lungsundsträffar bara för Lungsundsbor. Alla är välkomna, säger Mats Öhman, som är glad att så pass många tog chansen att komma till Kulturhuset.

- Vi har en duktig konsult som genom olika pedagogiska övningar hjälper oss att få fram tankar och synpunkter när det gäller Storfors vision, värdegrund och varumärke. Det ska vi ta tillvara på, säger han.

Kommunalråd Hans Jildesten ser fram emot ytterligare tankar, funderingar och idéer från Storfrs invånare.

- Det känns väldigt bra att vi börjat den här resan. Det är väldigt viktigt för oss att få inspel från många olika håll när visionen ska sättas samman, säger han.

Kommande träffar
Måndag den 22 maj kl 18-21 i Bjurtjärns församlingshem
Tisdag den 23 maj kl 18-21 i Lungsunds församlingshem.

Senast publicerad av Eva Wiklund