Logotype för Storfors kommun

Kraftig ökning av antalet covid-19-smittade i Storfors

Säkerhetssamordnaren står utanför Storfors kommunhus. I bilden visas också en graf över antalet smittade med covid-19 i Storfors.

Säkerhetssamordnare Michael Björklund är bekymrad över den jämförelsevis kraftiga ökningen av covid-19 i Storfors.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik har nu antal smittade fall ökat jämförelsevis kraftigt i Storfors kommun den senaste veckan.

- Nu måste vi verkligen följa de allmänna råden och hjälpas åt för att dämpa smittspridningen, säger säkerhetssamordnare Michael Björklund.

Ny statistik för kommunerna presenteras på torsdagar och förra torsdagen hade Storfors sammanlagt haft 40 fall (under hela pandemin). Den här veckan visar statistiken att antalet smittade sammanlagt ligger på 59. Detta betyder att 19 personer är konstaterat smittade under den senaste veckan.

- De siffror vi ser idag är ett resultat av hur vi betedde oss för två veckor sedan. Jag hoppas nu att vi alla kan ta ett ännu större ansvar i att hålla distans, tvätta händerna, bara umgås med dem man bor med och undvika att besöka exempelvis köpcentrum, säger Michael Björklund.

Totalt sett i Värmland är läget förhållandevis stabilt när det gäller belastningen på sjukvården. På sjukhusen vårdas 22 patienter varav två på intensivvårdsavdelning. Provtagningen i länet är dock hårt belastad och det senaste dygnet togs 1100 covid-prover. Mellan onsdag 2 december och torsdag 3 december ökade antalet bekräftade fall med 141 totalt i länet.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu även att landets gymnasieskolor delvis stänger och övergår till fjärr- och distansundervisning. Detta kommer att gälla från och med måndag 7 december och fram till den 6 januari. Vissa undantag för exempelvis praktiska moment kommer att göras.

Folkhälsomyndigheten var under torsdagens presskonferens också mycket tydlig med att man i dagsläget inte rekommenderar distansundervisning för grundskolor.

Länk till Folkhälsomyndighetens veckostatistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast publicerad av Kristina Elmström