Logotype för Storfors kommun

Insamlingen till Ukraina fortsätter - ett år efter krigsutbrottet

Idag är det exakt ett år sedan kriget i Ukraina bröt ut.
Nästan lika länge har insamlingen av kläder och förnödenheter via Storfors Frikyrka pågått.

- Behovet är skriande och folk är fortfarande överraskande givmilda, även om det går i vågor, säger Mariette Gustafsson, som ansvarar för insamlingen.

Församlingen har hela tiden haft ett tätt samarbete med Jacek Luszcz för transportera kläder, mediciner, glasögon, torrvaror, konserver och annat till den drabbade civilbefolkningen. Han driver JM Fönster i Storfors och reser regelbundet till Polen för inköp av bland annat fönster och dörrar. Han har flera olika leveransvägar för att få fram varor till flyktingläger i Polen och till Ukraina. I Polen levererar han också saker till ett barnhem för ukrainska barn.

Nu, ett år efter krigsutbrottet, har frikyrkanöppet för inlämning av saker varje måndag klockan 17-20. Då kan man samtidigt passa på att fika i caféet i kyrkans bottenvåning.

- Vi kommer att fortsätta så länge det behövs och vi hoppas på ännu fler givare. Just nu behövs varma vinterkläder till kvinnor och barn. Barnskor är lite svårt att få tag på. Dessutom är allt från välling och nappar till blöjor, torrvaror, ficklampor, batterier och även leksaker välkommet, säger Mariette.

Hon säger att det känns ofattbart att kriget fortfarande pågår.

- Man känner sig hjälplös, men det här är ändå ett sätt att få bidra med något. Många som kommer hit är oroliga och frustrerade och caféträffarna har också blivit ett sätt att få sitta ner och samtala om det som vi har så svårt att förstå, säger hon.

Nästa transport av insamlade saker kommer att gå i slutet av mars.

Tid & plats för insamling: Storfors Frikyrka, nedre ingången, Parkgatan 4, måndagar klockan 17-20.

Senast publicerad av Eva Wiklund