Logotype för Storfors kommun

Humlegårdens särskilda boende växer fram

Just nu byggs det intensivt på Kroppavägen.

Lägenheter fräschas upp och får nya badrum samtidigt som varje våning får ett kök.

I höst ska Storfors nya särskilda boende Humlegården öppna.

Boendet, som tidigare rätt och slätt kallads Kroppavägen 5 efter adressen, har fått ett nytt namn efter beslut i Trygga hems styrelse. Huset kommer att innehålla 19 lägenheter i lite olika storlek, gemensamma utrymmen och kök på varje våning för att maten ska kunna lagas nära de boende.

Köksdelen och den gemensamma vardagsrumsavdelningen separeras.

- Tidigare fick de boende sitta i köksdelen och se på tv. Nu kommer det att bli mycket bättre utrymme med plats för trivsamma soffor, säger Anna Thyberg.

Lägenheterna är genomgående större än lägenheterna på Sjögläntan tvärs över vägen, men kostnaden för att bo här kommer att vara densamma. Sjögläntans lägenheter är på 32 kvadratmeter, medan man i det nya boendet får bo på drygt 40 kvadratmeter. Även här står den kooperativa bostadsrättsföreningen Trygga hem som hyresvärd.

- Vi bygger utifrån de befintliga lägenheterna och det gör att det blir större, berättar enhetschef Anna Thyberg.

Från kommunens sida är det hon och kanslichef Oskar Eklöf som håller i trådarna för planeringen. Dessutom har de nyligen genomfört namntävlingen där kommuninnevånarna fått ge namnförslag.

På Kroppavägen har de flesta lägenheter en balkong eller en uteplats. I marknivå kommer man också att anlägga en gemensam uteplats för de boende.

I det nya boendet finns plats för den som behöver särskilt boende, men också för korttidsplatser. Lägenheterna är dock byggda med samma standard för båda boendeformerna.

Till korttidsboendet kommer den som behöver extra vård eller rehabilitering innan hemgång från sjukhus, eller den som vårdas hemma växelvis.

Anna Thyberg tror att flexibiliteten kommer att bli ännu större när kommunens båda särskilda boenden och kort-tidsboendet ligger intill varandra.

- Redan nu hjälps våra boenden åt personalmässigt, men det blir självklart enklare när man bara kan springa över gatan, säger hon.

I slutet av augusti eller under september räknar man med att flytten ska gå från Smedens särskilda boende, som idag ligger i Hälsans Hus på Hammargatan.

Kommunalråd Hans Jildesten menar att det är väl investerade pengar att bygga moderna särskilda boenden.

- Vi vill ju ha Sveriges bästa särskilda boenden. I nyrenoverade och ändamålsenliga lokaler blir det lättare att må bra för både boende och personal. Jag är väldigt imponerad av det goda arbete som både chefer och annan personal inom vården gör idag, säger han.

Annelie Cavic var den som lämnade in det vinnande namnförslaget Humlegården, och hon har har prisats med en blomma och en gåva för sitt förslag.

Namnet har anknytning till området där boendet ligger, berättar hon.

- Det fanns ett vitt stenhus här i närheten som kallades för Humle, många äldre minns byggnaden och pratar fortfarande om den. Min egen farfar pratade också om det stenhuset när han levde och det var så jag kom på namnet, säger hon.

Annelie Cavic prisades för sitt vinnande förslag på namn till Storfors nya särskilda boende; Humlegården. Här tillsammans med enhetschef Anna Thyberg (th) och biträdande enhetschef Jessika Andersson (tv).

Senast publicerad av Eva Wiklund