Logotype för Storfors kommun

Han digitaliserar Storfors bildskatt

Tomas Bergquist har digitaliserat över 10 000 bilder ur bildskatten från Storfors.

I Storfors bibliotek finns en skatt i form av 10 000 bilder från förr. Nu finns de räddade för framtiden tack vare Tomas Bergquist.

Arbetet började redan i somras när Tomas Bergquist och kultur- och fritidschef Olle Rodéhn besökte andra bildarkiv för att ta reda på hur man bäst bevarar och sorterar bilder. Från hösten har inscanningen av bilder och negativ pågått och nu finns samtliga bilder även i digitalt format.

- Men jobbet är inte slut där. Nu gäller det att vi bestämmer oss för ett system där bilderna blir sökbara, säger Tomas, som fått uppdraget av Storfors Kommun.

Han har nu ett digert arbete framför sig. Varje scannad bild ska motsvaras av ett A4-formulär där man anger vem som tagit bilden, när och var den är tagen, vilka personer, byggnader eller eventuella föremål som finns på den.

Allt för att allmänheten i framtiden ska kunna söka efter bilder via sökord som ”skåp 1800-talet” eller ”Anders Persson”.

Att Tomas är precis rätt man för jobbet råder det ingen tvekan om. Det är med omsorg och intresse han granskar varje bild - som den historiker han är njuter han av att bläddra igenom årtiondena.

Intresset för historia väcktes när han själv började släktforska. Så stor blev entusiasmen att han utforskade varje gren av släkten.

- Jag hittade verkligen massor av roliga saker i släktförgreningarna. Det visade sig att vår släkt härstammar från Kristian Tyrann, skrattar han.

Tomas har också skrivit Boken om Storfors som kom ut 1996 och dessutom varit med och jobbat fram Storforsidrottens historia som kom förra året.

Att få jobba med de 10 000 gamla bilderna ser han som ett viktigt uppdrag.

- Jag vill bevara den här skatten för framtida generationer, säger Tomas, som är lite orolig huruvida man kommer att kunna öppna våra format på digitala bilder i framtiden. Det krävs att man hela tiden uppdaterar.

- Idag är det exempelvis svårigheter och ibland omöjligt att öppna DOS-disketter, säger han.

Senast publicerad av Eva Wiklund