Logotype för Storfors kommun

Gärna fler kvinnliga brandmän i Storfors

I Storfors jobbar två kvinnliga brandmän. Vad passar bättre än att lyfta upp detta just idag, på internationella kvinnodagen?

Wilma Stjernberg, som idag är 22 år gammal, tog steget redan som 18-åring. Hon är glad över att hon på senare tid fått en kollega i Kicki Karlsson.

Och fler är naturligtvis välkomna.

Efter fyra år i yrket stortrivs Wilma fortfarande och hon säger att det var pappa Douglas Stjernberg som inspirerade henne.

- Eftersom han är deltidsbrandman så har jag växt upp med yrket. Jag hängde alltid här på brandstationen när pappa var här och åkte ofta med i brandbilen när det fanns möjlighet, säger Wilma, som är en av de yngsta som börjat inom deltidskåren.

Pappa Douglas har sett Wilmas intresse växa och har haft på känn att hon skulle välja samma väg som han själv gjorde.
- Det är jättekul att även tjejer söker sig till räddningstjänsten, säger han
Att ha en pappa som är deltidsbrandman har både för och nackdelar menar Wilma.

- Jag ville aldrig handla tillsammans med pappa, fick han ett larm lämnade han mig med varukorg och allt, säger hon och skrattar.

Som om det inte vore nog med två deltidsbrandmän i familjen, så finns det även en tredje. Wilmas sambo, Erik Holmberg, är även han deltidsbrandman i Storfors.
- Det funkar bra. Vi har förståelse för vårt yrke och kan hjälpas åt med jour eller om vi har andra funderingar som gäller arbetet inom räddningstjänsten, säger Erik.

- Tre veckor av fyra så är det alltid någon av oss som har jour. Så det är lite svårt om vi planerar att göra något tillsammans inom familjen. Men vi har bra kollegor och det brukar gå att byta med någon om det kör ihop sig, säger Wilma.

När jag frågar vilken den största utmaningen är för en liten deltidsstation som Storfors är alla eniga.
- Det har varit svårt och kommer inte blir lättare att rekrytera personer till deltidsstationerna. Vi har inte så många arbetstillfällen i Storfors och en förutsättning är att du arbetar på orten, säger Douglas. I vissa fall löser man det på annat sätt med endast kvälls- och helgjour, men det är inte så lätt när få personer ska täcka många skift.

En del arbetsgivare är kanske inte heller införstådda med vilken tillgång en deltidsbrandman är på arbetet. En brandman blir kunnig inom det brandförebyggande området och har en god grundkunskap inom sjukvård med exempelvis hjärt- lungräddning och första hjälpen.

- Vi måste vara rädda om vår deltidsstation, säger Douglas. Klarar vi inte att hålla stationen igång måste vi vänta på närliggande stationer och då går många dyrbara minuter till spillo.

Just nu jobbar Wilma för att ta C -körkort.
- Det är svårt att lära in teorin med alla olika vikter, men samtidigt ser jag fram emot att bli klar och få köra släckbilen under larm, säger Wilma.
Wilma tycker att det är extra praktiskt att Douglas har gått en handledarutbildning så att hon enkelt kan få hjälp med övningskörning. Att få jobba för samma sak i familjen känns också bra.

- Det känns fint att vi kan göra en insats när det behövs, säger Wilma, och hoppar upp för att ratta den stora släckbilen tillsammans med sin handledare.

Senast publicerad av Eva Wiklund