Logotype för Storfors kommun

Fullsatt för grannsamverkan i Storfors

När Storfors nya kommunpolis, Lowe Hulterström, kallade till träff om grannsamverkan tillsammans med pensionerade polismannen Björn Rosell, var intresset stort.

- Det här var över all förväntan. Vi har flera nya områden på gång nu och ett antal nya kontaktpersoner, säger Björn Rosell.

Dryga 80-talet personer har slutit upp till informationen i Storfors Kulturhus, frågorna är många och när poliserna delar ut nya grannsamverkansskyltar tar lagret slut på en liten stund.

Elsemaj Helgesson och Birgitta Johansson bor i Norsbäcken vid Nässundet och har fått inspiration att dra igång ett eget område.

- Det här var en jättebra information. Nu ska vi prata med våra grannar, säger Elsemaj.

Gustav Kähäri passar på att få en ny skylt med sig hem till Släbråten.

- Vi har haft ett område i många år och det har fungerat väldigt bra. Mycket tack vare vår kontaktperson som håller ordning och reda, säger han.

Men vad är då ett grannsamverkansområde? Björn Rosell förklarar:

- Det är inte märkvärdigt alls. Man pratar med sina grannar och bestämmer sig för att starta ett område. Sedan sätter man upp skyltar, hjälps åt att hålla koll och talar om för vandra om man är bortrest. Vi ordnar skyltar från Stöldskyddsföreningen och vi har också uppgifter på alla kontaktpersoner. Vi hjälper gärna till med tips på vad man ska se upp med, säger han.

Den som ser något misstänkt ska så snabbt som möjligt höra av sig till polisen på numret 11414.

- Ju snabbare desto bättre. Vi har löst en del brott just tack vare grannsamverkan, säger Björn Rosell, som säger att modellen kan minska inbrottsrisken med så mycket som 26 procent.

Ett par tips kunde deltagarna ta med sig hem.

- Lämna aldrig stegar utomhus, det är som en inbjudan. Och se till att ha dina värdefulla saker både märkta och fotograferade, säger Björn.

På tio år har lägenhetsinbrotten i Sverige ökat med 19 procent och villainbrotten med 40 procent.

- Storfors utmärker sig inte alls, snarare tvärt om. Men här har vi också haft ett bra grannsamverkansarbete under många år, säger han.

Den som vill få tips och råd angående grannsamverkan i Storfors kan kontakta Björn Rosell eller Lowe Hulterström via polisens växel 11414.

Senast publicerad av Eva Wiklund