Logotype för Storfors kommun

Från KS i korthet den 18 november

Arkivbild

Här presenteras några av de frågor som diskuterades på kommunstyrelsen den 18 november.

Skolan i Bjurtjärn
Diskussioner fördes om hur man politiskt vill gå vidare gällande ny skola i Bjurtjärn/Kyrksten. Kommunchef fick i uppdrag att ta fram uppgifter på kostnader för en statusbesiktning av Bjurtjärns skola. Man önskar sedan även kalkyler på en lättare renovering, totalrenovering av Bjurtjärns skola samt en uppdatering av kalkylen för att bygga en ny skola i Kyrksten.

Solforsen, skyddat boende
En inventering av tänkbara intressenter för att köpa anläggningen till det framtagna marknadsvärdet på 1,4 miljoner kronor har genomförts. Det finns utifrån detta ingen aktuell intressent. Verksamheten kommer därför att avvecklas i kommunens regi, och det blir upp till marknaden att se om det finns intresse för den typen av verksamhet i området. Fackliga förhandlingar kommer att inledas.

Fler förskolebarn
Storfors har i början av nästa år en inströmning av förskolebarn. En sluss för en grupp på elva ettåringar kommer att inrättas i närområdet till den centrala förskolan.

Trygghetspunkter
Trygghetspunkter ger stöd till människor i Sverige vid krissituationer och samhällsstörningar, såsom naturkatastrofer, höjd beredskap och ytterst krig. Enligt nya riktlinjer ska kommuner ordna minst en punkt per 10 000 invånare. Diskussioner förs om huruvida Jordkullen Arena kan bli en sådan trygghetspunkt i Storfors kommun och om ytterligare platser, exempelvis Bjurtjärn och Lungsund ska få informationspunkter på lämpliga platser.

Investeringsstöd
Storfors kommun har sökt investeringsstöd från energimyndigheten i programmet ”Robust kommun” där kommuner kan få 100-procentig täckning för reservkraft.

Nödvattentankar
En bidragsansökan gällande stöd för nödvattentankar är inskickad till Livsmedelsverket. Kommuner kan söka halva investeringskostnaden med ett maxbelopp på 500 000 kronor.

Remissyttrande
Storfors kommun förbereder ett remissyttrande över en promemoria gällande dammutrivningar (Bättre förutsättningar för vattenkraftens omprövning). Det finns en öppning för större kulturhänsyn än man tidigare medgett. Storfors kommun pekar också på konsekvenserna för boende och turism.

Gruppboende i Storfors
Kommunstyrelsen fattade beslut om att utöka antalet gruppboendeplatser till fyra, vilket innebär att ett nytt gruppboende inrättas i Storfors. Boendet får fyra lägenheter samt gemensamhetsytor, gemensamt kök, kontorsdel och sovdel för personal. Boendet bemannas dygnet runt. verkställigheten av ett nytt gruppboende beräknas ta fem till sex månader att genomföra. Kommunstyrelsen fattade också beslut om att tillsätta en enhetschef på 25 % tjänst för verksamheten funktionsstöd.

Sammanslagning av enheter
Kommunstyrelsen fattade beslut om att enheterna arbetsmarknad och etablering samt kultur- och fritid slås samman under förutsättning att arbetstagarorganisationen lämnat förslagen utan erinringar. En större enhet ger vissa skalfördelar och verksamheterna kan också få gemensamma vinster bär det gäller arenor och samverkan kring stegförflyttning. Verksamheten inom kultur- och fritid kommer även att utökas eftersom det kommer att behövas en resurs kopplad till Sporthallen och Jordkullen arena. Dessutom kan det via den Leader-ansökan Idrottsalliansen i Storfors gjorde överflyttas en möjlighet till kommunen att under en projektperiod anställa en platsutvecklare. En bedömning behöver också göras om andra folkhälsoresurser, exempelvis nuvarande aktivitetssamordnare, får en mer lämplig organisatorisk tillhörighet inom denna enhet. KS delegerade till kommunchef att besluta om organisatorisk placering av resurser kopplade till folkhälsa/rörelseaktivitet.

Jordkullen Arena
Kommunstyrelsen fattade beslut om att köpa in lösöret i Jordkullen arena och Sporthallen av Idrottsalliansen för totalt
133 600 kr. Kommunfullmäktige beslutade också under senaste sammanträdet att köpa in nuvarande Jordkullen arena vid Kroppavägen till det belopp som motsvaras av Idrottsalliansen i Storfors lån gällande bygganden, dock max 22 500 000 kr. Storfors kommuns investeringsbudget 2024 utökas med motsvarande belopp.

Dispensansökan OKQ8
Ny lagstiftning berör drivmedelsanläggningar inom vattenskyddsområde, vilket råder för OKQ8 automatstation för drivmedel i Storfors. De åtgärder som krävs för att möta den nya lagstiftningen är så omfattande och kostsamma att det i princip skulle göra det omöjlig att driva anläggningen lönsamt. Möjligheten finns dock att ansöka om tillfällig dispens för anläggningen. Efter diskussion med Storfors kommun vill OK Värmland att söka dispens under ett antal år. Storfors kommun ser värdet av att drivmedelsanläggningen finns kvar då det i nuläget är den enda inom en betydande radie. Om anläggningen tas bort så blir det en påtaglig försämring av samhällsservicen på orten, och den är också att största vikt ur beredskapssynpunkt. Frågan hänskjuts med dessa yttranden för vidare hantering av Tillväxt- och Tillsynsnämnden, där det också finns möjlighet till rådgivning kring förutsättningarna för en dispensansökan.

Övergripande kvalitetsuppföljning
För att säkra en bred och årlig kvalitetsuppföljning inom kommunens verksamheter har KS fattat beslut om att Storfors kommun årligen från 2025 ska delta i KKiK (kommunens kvalitet i korthet) samt SCB:s medborgarundersökning.
KKiK är ett nationellt projekt som omfattar cirka 180 kommuner. De utmanar sig själva genom att ta fram nyckeltal och jämföra resultat för att lära och utveckla verksamheten. KKiK jämför och redovisar resultat inom tre områden som är av stort intresse för invånarna; Barn och unga, vård och omsorg samt samhälle och miljö utifrån kvalitets- och kostnadsaspekter.
SCB:s medborgarundersökning är en attitydundersökning som ger svar på hur invånarna bedömer att kommunen sköter sina verksamheter och vilket inflytande de anser sig ha på kommunala beslut. Några av de områden som undersöks är skola och omsorg, boende och boendemiljö, trygghet i samhället, jämlikhet och integration samt förtroende.

Senast publicerad av Eva Wiklund