Logotype för Storfors kommun

Från Alfred Nobel till Storfors egen tomte

Det nordiska forskningsinstitutet Nordregio har slagit fast att Tomten skulle bo allra mest centralt just i Storfors. Detta för att kunna serva alla barn i Norden optimalt.

Sån tur då att han hittade både boende och kärlek just här!

Nu har skådespelaren Peter Sundh, tidigare känd som mannen bakom Alfred Nobel i Karlskoga, bytt roll till Storfors egen tomte och lyfter nya hemorten i en nyproducerad film.

Länk till filmen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varje år till Centrumfesten dyker Tomten upp med sin säck fylld av överraskningar till alla Storforsbarn. På grund av pandemin har Centrumfesten gjort uppehåll, men i år kommer både fest och tomte tillbaka.

Och det är inte vilken tomte som helst.

Peter Sundh är skådespelare med ett förflutet som ”professionell tomte”, och numera har han bytt bostadsort från Karlskoga till Storfors.

- Jag hittade kärleken under en oktoberfest för sex år sedan, och det visade sig att hon bodde i Storfors. Snart gjorde också jag det och jag skriver under på allt som har med ”Stortrivs i Storfors” att göra, säger han.

Men vad är det då han gillar så mycket?

Litenheten och lugnet är det han lyfter fram först och närheten till det mesta.

- Det är verkligen nära till allt här; skogen, centrum och inte minst till städerna runt omkring, säger Peter, som pendlar till jobbet på biblioteket Karlskoga.

- De 25 minuterna är supersköna. Jag hinner landa efter jobbet innan jag kommer hem till Storfors, säger han.

Det var också i Karlskoga som han under 15 års tid spelade Alfred Nobel på Nobelmuséet.

- Det var en otroligt rolig tid. Jag älskar att agera inför publik, men 15 år fick räcka, säger han.

Att nu gå in i en ny roll i Storfors, var något helt annat. Som Tomten upptäcker han den lilla ortens fördelar och lagom till Centrumfesten finns en film om Tomtens första möte med Storfors.

- Jag tackade ja direkt för det känns roligt och inspirerande. Jag kan verkligen vara med och lyfta Storfors av hela mitt hjärta eftersom jag trivs så bra här, säger Peter, som för egen del har några saker som är viktiga för att skapa den rätta julkänslan.

- Ljus i olika former är viktigt, men inte för pråligt. Doften av hyaciner är också ett måste liksom en fin gran med massor av glitter, säger han.

Som liten var han mer intresserad av julgran och själva känslan av att det är mysigt på jul – än av julklappar.

- När de frågade var jag ville ha så brukade jag önska mig ett paket mjukost, och det fick jag också, skrattar han.

När det gäller granen ska den vara klassisk och det får inte finnas svenska flaggor i den. Däremot ljus, mycket glitter och röda kulor.

- Den ska vara enkel och vacker, säger Peter, som har många ”juliga” minnen i sin minnesbank efter 15 år som ”professionell tomte”. Det var under den tiden han spelade tomte för närmare 15 familjer varje julafton.

- Jag fick börja redan på eftermiddagen och ta de sista sent på kvällen, berättar han.

Att se barnen stå i fönstret och vänta var den stora höjdpunkten.

- Jag kunde verkligen känna glädjen och förväntan. Som tomte är man ju så otroligt välkommen, säger han.

Och det var inte bara på julafton han var välkommen. För att göra bilden komplett hade han ett antal familjer som han besökte kvällen före julafton – för att äta gröt på furstukvisten.

- Då fick jag träffa många storögda barn, säger Peter, som nu ser fram mot Centrumfesten.

Vill du se Tomtens första möte med Storfors i den nyproducerade filmen? Då kan du scanna QR-koden längst upp i bilden med din mobil och se fram emot fem minuter tomtefilm.

Du kan också använda denna länk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Eller så kommer du till Centrumfesten i Storfors tisdagskvällen den 6 december och träffar Tomten live.

bild på karta

Nordregios julundersökning där man hittade den perfekta orten för tomten att utgå ifrån. Länk till Nordregio. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast publicerad av Eva Wiklund