Logotype för Storfors kommun

Försvarsmaktsövning Aurora 17 berör Värmland perifert

Karta över övningsområden för Aurora 17

För att öka den militära förmågan kommer Försvarsmakten under september att genomföra försvarsmaktsövningen Aurora 17. Det är en nationell övning som bygger ett starkare försvar, där samtliga stridskrafter deltar, och som ökar den samlade förmågan att möta ett angrepp mot Sverige.

Aurora 17 är den första och största försvarsmaktsövningen i sitt slag på mer än 20 år. Samtliga militära stridskrafter och fler än 19 000 män och kvinnor, varav en fjärdedel från Hemvärnet, kommer att delta. Förband i hela Sverige beröras. Dessutom deltar militära förband från andra länder, något som både bygger gemensam säkerhet och ökar den svenska operativa förmågan. Ett flertal civila myndigheter deltar också.

Övningsområdet
Övningen kommer att genomföras i luften, på marken och till sjöss. Övningsområdet är hela Sverige, men främst berörs Mälardalen och Stockholm, området på och runt Gotland samt Göteborgsområdet.

Värmland berörs perifert
Värmland berörs i mindre omfattning, främst genom transporter genom länet. Det kan därför, vid enstaka tillfällen, förekomma störningar för ordinarie trafik. Buller från flygaktivitet och lågt flygande flygfarkoster kan förekomma i delar av länet. Hemvärn och bevakningsförband kan förekomma och både svensk och utländsk militär kan vara synlig i länet.

Länsstyrelsen Värmland deltar i Aurora 17 och följer de aktiviteter som genomförs i länet.

Länk till information om övningen på Försvarsmaktens sida, svensk text
Försvarsmaktsövningen Aurora 17 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Link to information about the exercise on the Swedish Armed Forces web page, English text
http://www.forsvarsmakten.se/en/activities/exercises/aurora-17/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast publicerad av Eva Wiklund