Logotype för Storfors kommun

Årets pristagare överraskades coronasäkert i Storfors

Varje år delar Storfors kommun ut priser till anställda som är extra omtänksamma, flitiga eller kreativa.

2021 års pristagare är kommunsekreterare Lennart Aronsson, personliga assistenten Michaela Sandberg och läraren Sandra Mäenpää

Se filmen Årets Arbetsmyra 2021 här (3 minuter) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se filmen Årets Nyckelpiga 2021 här (3 minuter) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se filmen Årets Prästkrage här (3 minuter) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ett relativt stort antal nomineringar hade kommit in från anställda i kommunens som får nominera sina arbetskamrater.
- Det finns väldigt många anställda i Storfors som är värda ett pris, så det har inte varit lätt att välja bara tre, säger kommunalråd Hans Jildesten.

Priserna brukar delas ut under kommunens julfest för de anställda, men för andra året i rad är julfesten inställd på grund av pandemin och pristagarna överraskades istället utanför sin arbetsplats av kommunalråd Hans Jildesten, kommunchef Johan Rosqvist samt verksamhetscheferna Annelie Izindre och Margareta Albert.

- Det bästa med mitt jobb är att få hjälpa någon, att få vara någons förlängda arm, säger Michaela Sandberg, som också vill ge en eloge till arbetsgivaren:

-Det är väldigt lätt att få feedback och det är lätt att känna sig hörd eftersom det finns en sådan närhet till mellan anställda och chefer, säger hon.

Att bli utsedd till Årets Prästkrage kom som en total överraskning:

- Jag blev både rörd och chockad, men jätteglad såklart, säger hon.

Sandra Mäenpää jobbar som lärare för en femteklass på Vargbroskolan och blev hämtad direkt från klassrummet till överraskningsfirandet där hon blev utsedd till Årets Nyckelpiga.

- Jag blev totalt överrumplad, det finns ju väldigt många som är värda ett sådant här pris, säger Sandra, som tycker att hon har ”världens bästa arbetsgivare”.

- Jag har ju själv gått på den här skolan och vet hur bra den är, sedan har jag provat flera andra arbetsgivare innan jag kom tillbaka som anställd, så jag kan jämföra, säger Sandra, som menar att det är de nära och goda relationerna som ger den speciella tryggheten.

- Oavsett vilken tjänst vi har så är vi allihopa här på skolan ett arbetslag som hjälps åt, och det är en stor trygghet, säger hon.

Kommunsekreterare Lennart Aronsson, som prisades som Årets Arbetsmyra, är den som jobbar med hela ärendeprocessen i kommunen. Det ett arbete som är långt mer mångfacetterat än man kan ana och han är dessutom kommunens försäkringsrådgivare.

- Det är väldigt roligt och stimulerande att se till så att alla beslut fattas i laga ordning och att medborgarna får den hjälp och den information som de har rätt till, säger han.

När det gäller överraskningsmomentet så blev han lika ”ställd” som övriga pristagare.

- Jag blev så otroligt förvånad, men samtidigt väldigt glad. Det känns väldigt uppmuntrande att få en sådan här uppskattning, säger han.

Tårta, diplom, presentkort och blommor överlämnades och korta filmer producerades för kommunens hemsida och facebook.

De anställda prisas i tre olika kategorier;
Årets Prästkrage är en god arbetskamrat som bryr sig om andra människor och gör det där lilla extra som får oss andra att må bra. Årets Arbetsmyra är en person som på ett bra sätt utmärkt sig genom att använda sin kreativitet, sin fantasi och sin flit. Årets Nyckelpiga är en person som har låtit sig inspireras genom att ta hem nya idéer och impulser från omvärlden, grannkommuner, utbildningar och använt dessa kunskaper i sitt arbete.

En man pratar i mikrofon vänd mot en kvinna

Årets Prästkrage 2021 prisades - se filmen

Årets Prästkrage: Michaela Sandberg, personlig assistent
”Som personlig assistent gör du en insats utöver det vanliga. Du har ett mycket starkt rättspatos och vågar i alla lägen stå upp för att allt ska bli rätt och riktigt i kundens liv.

Din klarsyn gör att du snabbt ser vad som behöver göras och du kan på ett rakt och enkelt sätt förmedla det. Du är också en mästare på att se till så att allt blir korrekt utfört med en god portion omtanke.

Du är också en mycket uppskattad kollega som med din ärlighet och klokhet bidrar till ett härligt klimat på arbetsplatsen.”

En man applåderar en annan som står med blommor i handen

Årets Arbetsmyra 2021 prisas - se filmen

Årets arbetsmyra: Lennart Aronsson, kommunsekreterare

”Du är en lojal och mycket kunnig person med god känsla för detaljer. Som tjänstemännens länk till politiken är du en mycket viktig kugge.

Du är alltid hjälpsam utöver det vanliga och behandlar alla lika. Du lägger vikt vid både stort och smått så att resultatet blir bra.

Lika kunnig som du är om bästa sättet att sköta en bikupa, lika stor och djup är din kunskap om den kommunala organisationen och beslutsapparaten. Man skulle kunna säga att du är ett särdeles bra arbetsbi.”

Två kvinnor

Årets Nyckelpiga prisas - se filmen

Årets Nyckelpiga: Sandra Mäenpää, lärare 4-6 Vargbroskolan

”Du är en otraditionell person som bjuder på dig själv och ger ditt allra bästa i klassrummet.

Du hämtar lekande lätt in ny kunskap och inspiration, anpassar undervisningsmaterialet för varje elev och gör lektionerna roliga. Du räds inte merjobb, tänker ofta ut lösningar för andras bästa och är en mästare på att peppa stora och små när det behövs.

Ditt pedagogiska ledarskap i klassrummet är en arbetsgivares dröm – men också en dröm för varje elev som får ha dig som lärare.”

Senast publicerad av Eva Wiklund