Logotype för Storfors kommun

Vandringsleder och tätorter ska rustas och rensas

Bertil Schua och Per Persson kommer att leda arbetet med röjning och rensning i Storfors tätorter och på vandringslederna.

Nu ska både vandringsleder och tätorter i Storfors kommun röjas och snyggas upp.
Från och med den 22 mars är två personer projektanställda för att leda arbetet.

Kommunfullmäktige har avsatt cirka 1,2 miljoner kronor till arbetet. En stor del av pengarna kommer att gå till projektanställningarna samt till maskiner och utrustning. Men det finns också pengar till nya spångar, upprustning av vindskydd och märkning av lederna.
- Vi kommer att börja med leden mellan Storfors och Lungsund, där enbart en mindre del behöver åtgärdas för att det ska bli en jättefin cykel- och promenadled över Masmästarmossen, säger enhetschef Tommy Svärd.
Därefter kommer Rövarleden att röjas och rustas upp. Rövarleden börjar vid Badsta Camping, passerar Bockfallshöjden innan den slingrar sig fram strax ovanför Ulverudstjärnen och ner mot Bjurbäcken. Vid Ulverudstjärnen finns också ett vindskydd som behöver rustas upp. Strax där nedanför ligger Rövarkulorna där man behöver lägga nya spångar över Kvarnbäcken.

- Vi ska göra i ordning leden ordentligt ner till Bjurbäckens kulturområde, säger Tommy Svärd.

Ett par kilometer ovanför Rövarkulorna ansluter Rövarleden till Silverleden som löper fram till Hornkullens silvergruvor. Den delen av leden sköts av Filipstads kommun.

- När vi är klara ska man kunna vandra mellan Bjurbäckens slussar och Hornkullens Silvergruvor och även fram till Badsta Camping på fin led, säger Tommy Svärd.

Det är Per Persson och Bertil Scuha som ska jobba med röjning och rensning de närmaste nio månaderna. Till sin hjälp kommer de att ha ett antal personer som får resursanställning via Jobbcentrum. Per Persson kommer också att arbetsleda feriearbetarna.

- Det här ska bli riktigt roligt, det känns bra att få göra skillnad, säger Bertil och kollegan Per håller med:

- Det här är något som jag verkligen ser fram emot, uppröjning längs lederna är efterfrågat, säger han.

I projektet ingår också att rusta upp övriga vandringsleder samt lägerplatser ute i sjösystemet. Man ska även snygga upp inne i tätorterna Kyrksten, Lungsund och Storfors.

- Det här är saker som vi länge velat göra. Nu har vi äntligen resurser att sätta igång arbetet och jag tror att kommuninnevånarna kommer att uppskatta förbättringen, säger kommunalråd Hans Jildesten.

Senast publicerad av Eva Wiklund