Logotype för Storfors kommun

Tredubbla öppettider för återvinning i Storfors

Från och med 1 november är det både självbetjäning och kraftigt utökade öppettider på återvinningscentralen i Storfors.

- Vi har jobbat med den här lösningen länge. Nu känns det roligt att få sätta igång, säger Johan Helander, återvinningschef på Karlskoga Energi och Miljö.

Karlskoga Energi och Miljö, som ansvarar för renhållningsverksamheten i Storfors, har en längre tid jobbat för att öka öppettitderna i samarbete med personal i Storfors.

Nu blir återvinningscentralen den första i Värmland att drivas som obemannad och den är nu öppen mellan klockan 07.00 och 18.00 på vardagar. Under hela november månad kommer det också att finnas personal på plats för att hjälpa medborgare igång med det nya systemet.

Enhetschef Tommy Svärd är glad och nöjd att man nu kan erbjuda en tredubbling av öppettiderna.

- Det här känns väldigt roligt och vi hoppas på att kunna utöka tiderna ytterligare när vi ser hur systemet fungerar. Vi måste också veta att kunderna kan förvalta det stora ansvar som självbetjäningen innebär, säger han.

Inspirationen kommer från kollegor i Avfallshantering Östra Skaraborg, AÖS, där man jobbat med obemannade stationer ganska länge. Lösningen kallas "Grönt kort" och innebär att kunderna själva kommer att kunna öppna anläggningen genom att läsa av sitt körkort eller använda en app.

Det går ännu inte att ansluta sig till Grönt kort, men tjänsten kommer inom någon vecka att vara igång via Storfors kommuns hemsida. Då kommer man att kunna registrera sig via en dator hemma, men man kan också få hjälp på plats i återvinningscentralen under hela november.

Bara den som är folkbokförd i Storfors kommun eller har sommarstuga inom kommungränsen kan nyttja det nya systemet.

Utanför och inne i anläggningen finns det övervakningskameror för att garantera säkerheten och för att se så att materialet sorteras rätt. Man behöver också se när containrar börjar bli fulla.

Personal kommer finnas på plats visa fasta tider, men övrig tid kan man ringa till Mosseruds återvinningsanläggning för att ställa frågor.

- Vi hoppas att storforsarna ska trivas med det här nya systemet och de möjligheter som det medför, säger Tommy Svärd.

Senast publicerad av Eva Wiklund