Logotype för Storfors kommun

Viktig föreläsning med Lamotte på Vargbroskolan

Journalisten Joakim Lamotte föreläser på Vargbroskolan. FOTO: Sebastian Lamotte

Torsdag den 13 april föreläser Joakim Lamotte på Vargbroskolan i Storfors om sexuella trakasserier och kvinnoförtryck.

- Det här är en del i vårt demokratiarbete. Vi har en väldigt bra stämning på skolan, men för att slå vakt om tätpositionen som Sveriges trivsammaste skola gäller det att vi inte slappnar av, säger rektor Sven-Erik Rhen.

Rektorn menar att demokratiarbetet är själva grunden i skolan. Det kan handla om allt från friskvård och diskussioner om mänskliga rättigheter till det längre projekt som avslutas med en resa till Polen för eleverna.

- Varken kvinnoförtryck eller sexuella trakasserier hör hemma i ett demokratiskt samhälle. Joakim Lamotte är en känd och frispråkig journalist och han är aktuell när det gäller de här frågorna. Det här blir en viktig föreläsning, säger Sven-Erik Rhen.

Vargbroskolan blev i slutet av 2016 utsedd till Sveriges tryggaste och trivsammaste skola av eleverna i en SKL-enkät. Men att stämningen är god under skoltid betyder inte att kränkningar inte förekommer i Storfors.

- Våra pedagoger jobbar varje dag för att motverka kränkningar, men på internet och efter skoltid kan det självklart hända saker som vi inte har kontroll över, säger han.

Joakim Lamotte tycker inte att samhällsklimatet förändrats till det bättre de senaste åren.

- Jag vill dra mitt strå till stacken. Jag får mycket respons efter mina föreläsningar och jag vet att det är brutalt för unga tjejer idag. Det finns också mycket skuld och skam, säger Joakim, som själv har två döttrar.

- Jag märker att killarna tar in och lyssnar på det jag säger. De allra flesta unga killar är bra och jag vill ge dem mod att vara bra förebilder och att våga bryta grupptrycket. Jag kommer att prata om allt från porr till sexistiska kommentarer i omklädningsrummet, säger han.

Joakim Lamotte har bland annat jobbat för SVT med Uppdrag granskning och SVT Debatt. Han är en uppmärksammad debattör och krönikör i olika sammanhang.

Tid & plats: Vargbroskolan, projektrummet på bv
Klockan 8.20-9.30 för åk 8 och 9
Klockan 10.00-11.10 för åk 6 och 7

Senast publicerad av Eva Wiklund