Logotype för Storfors kommun

Unik metod lyfte skolelever i Storfors - högst andel behöriga i hela länet

Sofie Nyman, Helena Hammar och Robin Qvarfordt är tre av de lärare som framgångsrikt jobbat med träningsläger i kärnämnen.

Elva Storforselever riskerade att inte få godkända slutbetyg i nionde klass.

Då satte skolan in ett unikt träningsläger i svenska, matte och engelska.

- När de vanliga metoderna inte räcker måste man tänka utanför boxen, säger rektor Sven-Erik Rhen.

Det skulle visa sig bli ett lyckosamt drag. Så lyckosamt att nästan alla elever klarade godkända betyg och därmed fick behörighet till gymnasiet. Nu visar dessutom ny statistik från Skolverket att Storfors har högst behörighet i hela länet.

Precis som många andra kommuner erbjuder Storfors möjlighet för elever på högstadiet att gå på lovskola under några sommarlovsveckor.

Dessutom arrangerade skolan träningsläger både på höstlovet 2018 och på sportlovet 2019 för niondeklassare som behövde jobba för godkända betyg.

Efter de nationella proven på våren såg lärarna att elva elever ändå riskerade att inte få godkända betyg i något av ämnena matte, svenska eller engelska. Då satte man in intensivundervisning i det aktuella ämnet med en timme om dagen under sex veckor.

- Eleverna fick ett anpassat schema och tog stort ansvar, säger Helena Hammar, som jobbade med eleverna i svenska.

För vissa elever innebar träningslägret utökat schema, men det fanns också möjlighet att få hoppa över lektioner i ämnen där man redan låg så bra till att betygen var klara.

- Det blir skillnad när man får en ”dusch” varje dag i det ämne man har svårt för, säger Helena, som vet att eleverna var mycket glada över den chans de fick.

Robin Qvarfordt undervisade i engelska och säger att han kunde se stor utveckling hos sina elever tack vare att träningen blev så intensiv.

- Lektionstimmen låg alltid på förmiddagen eller mitt på dagen för att eleverna inte skulle vara för trötta. Det var väldigt givande att få fokusera på några få elever på det här sättet, säger Robin, som gör sitt första år som lärare just på Vargbroskolan.

- Jag stortrivs verkligen. Jag hade inte trott att det skulle kunna vara så här roligt men vi har ett jättebra ledarskap och en härlig sammanhållning bland kollegorna, säger han.

Robin jobbade också med träningslägret under sportlovet tillsammans med Sofie Nyman.

- Vi startade med frukost och eleverna jobbade sedan fram till lunch. Det blev både familjära och intensiva veckor med rejäl utveckling, säger Sofie.

Hur gick det då för de elva eleverna?

Motivationen var hög liksom närvaron och de tog studierna på stort allvar. Åtta av de elva lyckades få godkända betyg och fick alltså behörighet till gymnasiet trots att det sett mörkt ut efter de nationella proven.

- När både elever och lärare tror på något, så blir det väldigt bra. Tack vare den här typen av satsningar har vi hög behörighet till gymnasiet, säger rektor Sven-Erik Rhen.

Ny statistik från Skolverket visar att Storfors kommun har högst andel elever som är behöriga till gymnasiestudier i hela länet.

Statistiken, som publicerades torsdag 26/9, visar att andelen niondeklassare som är behöriga till vidare studier är i stort sett är oförändrad i Sverige. Skolverkets statistik visar också att skillnaderna mellan killar och tjejer minskar. I hela landet var 85,8 av tjejerna och 82,9 procent av killarna behöriga i våras.

I Storfors är andelen behöriga cirka 100 procent. När Skolverket anger värdet till cirka 100 så betyder det att mellan en och fyra elever kan vara obehöriga.

Senast publicerad av Eva Wiklund