Logotype för Storfors kommun

Unga Bjurtjärnsentreprenörer vann UF-final

Det blev riktigt stor glädje och en guldpokal för de båda Bjurtjärnsgrabbarna Tim Björk och Filip Thereus i finalen av UFs grundskoleutmaning.

Bland flera hundra bidrag blev just deras utvalt som nummer 1 av Nordic Paper.

- Det var nervöst och jätteroligt, säger de.

Grundskoleutmaningen, som Ung Företagsamhet, UF, arrangerar varje år, är tänkt att främja både kreativitet, entreprenörskap och problemlösning.

- Vi gör detta tillsammans med olika företag för att vi vill att skola och näringsliv ska närma sig varandra. Både för att företagen ska få nya, unga idéer, men också för att eleverna ska få en första kontakt med företagsvärlden, säger Petra Carlsson, grundskoleansvarig för UF.

I Bjurtjärn valde man att i samverkan med Nordic Paper komma på vad som idag tillverkas i plast, men som skulle kunna tillverkas i papper.

- Eleverna fick börja med att brainstorma och vi diskuterade hur plast påverkar vår miljö negativt. Sedan fick de identifiera ett problem och en produkt som i dag tillverkas av plast, berättar läraren Linda Jansson.

För Tim Björk och Filip Thereus tog det inte lång stund innan de kläckt idén om en pap-dipper, det vill säga en mugg för dippsås i papper.

- Många äter ju snabbmat och det är konstigt att dipp-muggarna är i plast men inte sugrören, säger Filip.

Det skulle visa sig vara en så bra idé att de tog hem förstaplatsen inom sitt område.

Greta Sjöbom från Nordic Paper är imponerad:

- De har verkligen presterat en helhetslösning. De har använt två olika papper, gjort en CAD-ritning och även en prototyp som de testat. Dessutom har de döpt sin produkt till pap-dipper för lansering på en internationell marknad, säger Greta, som menar att det handlar om många ton plast som skulle kunna undvikas om produkten kom i produktion.

De unga entreprenörerna deltog i en livesändning från Olssons Bazar i Karlstad under tisdagsmorgonen. På plats fanns också läraren Linda Jansson och rektor Gunnel Eriksson. Efter en rejäl frukostbuffé var det dags för intervjuer, ett kort föredrag framför kameran och slutligen prisutdelning.

Hemma i Bjurtjärn kunde klassen följa hela evenemanget via livesändningen.

Gunnel Eriksson är imponerad, både av elevernas prestation men också av lärarengagemanget.

- Det är ju så att man blir tårögd. Detta handlar otroligt mycket om att ha lärare som inspirerar och engagerar, säger hon, strax efter att guldpokalen hamnat i Bjurtjärnsgrabbarnas händer.

Linda Jansson är mycket stolt över sina elever.

- Det här är jättestort. Det är andra året som vi är med och deltagarna har jobbat väldigt självständigt och varit otroligt kreativa, säger Linda, som siktar på att återkomma med nya projekt till nästa års utmaning.

Senast publicerad av Eva Wiklund