Logotype för Storfors kommun

Subventionerade gymkort för elever blev succé

Linus Palm, Welcome True, Albin Wilhelmsson testar parkour under ledning av Gester Karlsson på Gymfabriken.

Storfors kommun subventionerade gymkorten för högstadieelever.
Då ökade antalet som tränar från åtta till åttio redan första månaden.
- Vi har 160 elever på högstadiet. Att hälften av dem väljer att träna är otroligt bra, säger rektor Sven-Erik Rhen, som också har ett förflutet som idrottslärare.

Han hänvisar till statistik som säger att 15-20 procent av befolkningen tränar regelbundet, och menar att siffran för Storfors högstadieelever bådar gott för framtiden. Gymfabriken startade hösten 2016 och erbjuder både maskiner, fria viker och en rad olika pass.

- Eleverna är imponerade över att de kan träna på en så fin anläggning en hel termin för bara en hundralapp. Enligt mig är Gymfabriken en av de allra största folkhälsohändelserna i Storfors någonsin, säger Sven-Erik Rhen.

En av dem som uppskattar gymmet är niondeklassaren Albin Wilhelmsson. Han hänger gärna kvar ett tag efter själva träningen för att dricka kaffe eller prata med kompisar.

- Jag skulle säga att 50 procent av tiden är träning och resten är socialt umgänge. Det är ju här man träffar folk och det är en väldigt öppen stämning, säger han.

Kompisen Welcome True tränar fotboll och varvar gärna med styrketräning och testade även parkour på sportlovet.

- Det är kul att testa nya grejor och gymmet är verkligen ett lyft för Storfors. Hade det inte varit för det här stället så hade jag nog gått hem och sovit eller suttit framför datorn efter skolan. Nu väljer jag ju hellre att gå hit, säger han.

Både Albin och Welcome säger att det är lätt att göra nya bekantskaper när man tränar, bara man är social och vågar prata.

- Jag har ju tränat på andra ställen och där går man bara in och gör sin grej. Här pratar folk med varandra och de som är vana hjälper ofta de som är nya, säger han.

Linus Palm, som både styrketränar och tränar boxning, är några år äldre än Albin och Welcome, men umgås tack vare gymmet.

- Det här gymmet är det bästa som har hänt här i Storfors, säger han.

Kommunalråd Hans Jildesten, som var med och initierade den treåriga satsningen på subventionerade gymkort, är nöjd med resultatet.

- Det är verkligen jättekul att så många tagit chansen att börja träna. Det är bra att de rör sig och vi tror att det kommer att påverka förmågan att koncentrera sig och ge bättre studieresultat. Att erbjuda den här möjligheten är också en del i att fostra unga till världsmedborgare, säger han.

Gruppen tränar volter.

Gruppen tränar volter.

Senast publicerad av Eva Wiklund