Logotype för Storfors kommun

Storfors skola rankas tvåa av Lärarförbundet

Anne-Charlotte Burhe, Gunnel Eriksson, Linda Jansson, Jesper Fromholdt och Sven-Erik Rhen berättar om skolledningens goda samverkan med Lärarförbundet.

När Lärarförbundet presenterar sin årliga skolranking hamnar Storfors på plats två i landet.

- Det känns väldigt roligt att vår kommun får så fint resultat, men det förvånar mig inte. Från fackligt håll har vi ett väldigt bra samarbete med arbetsgivaren, stämningen är positiv och lösningsfokuserad. Dessutom känner vi ju att politikerna vill satsa på skolan här, säger Linda Jansson, ordförande i Lärarförbundet i Storfors.

I rankingen granskar Lärarförbundet tio olika faktorer; resurser till undervisningen, utbildade lärare, lärartäthet, friska lärare, lärarlöner, hur fackförbundet anser att kommunen är som huvudman, andel barn i förskola, meritvärde för elever i årskurs 9, antal godkända elever i alla ämnen samt fullföljd gymnasieutbildning inom 3 år.

Rankingen visar att Storfors starka sidor är meritvärde i årkurs 9 och antal godkända elever i alla ämnen där kommunen ligger på första plats i landet. Man ligger även högt gällande utbildade lärare och lärarlöner.

Nyligen visade Skolverkets siffror att Storfors var nummer ett på Sverigelistan gällande andelen utbildade lärare. På Lärarförbundets lista hamnar man på plats 15 i Sverige, men det beror på att man även räknar in förskollärare i gruppen lärare.

- I förskolorna har vi inte lika hög andel utbildad personal eftersom det helt enkelt varit svårt att få tag på förskollärare, säger Gunnel Eriksson, rektor för Bjurtjärns skola och förskolor.

När det gäller fullföljd gymnasieutbildning inom tre år ligger Storfors sämre till, på plats 178 av 290 kommuner och gällande begreppet ”friska lärare” ligger man i botten.

- Vi har i stort sett ingen korttidsfrånvaro och i våra medarbetarenkäter är trivseln på topp, men på en liten skola kan resultatet blir ganska snedvridet om man har några långtidssjukskrivningar, förklarar skolchef Sven-Erik Rhen.

Storfors kommun som arbetsgivare får också tummen upp av de fackliga företrädarna och hamnar på plats 12 av 290 kommuner.

Fackordförande Linda Jansson jobbar som mellanstadielärare och tycker framför allt att kommunikationen mellan fackliga företrädare och skolledning fungerar bra.

- Här får man veta vad som är på gång väldigt snabbt så att vi kan vara förberedda, det skapar förtroende, säger Linda, som också pekar på att lärarna i Storfors haft en väldigt bra löneutveckling de senaste åren.

- Men även om vi inte kommer att få lika god löneutveckling nu när alla kommuner måste spara, så kommer det att finnas en acceptans för det också eftersom arbetsgivaren har skapat en förståelse, säger hon.

Jesper Fromholdt, sekreterare i Lärarförbundet i Storfors, säger att fördelen med en mindre skola är att man som lärare får en relation till alla.

- Vi har sällan några konflikter med arbetsgivaren eftersom vi har väldigt nöjda medarbetare, Jag trivs verkligen med att jobba här,, säger han.

Sven-Erik Rhen och hans kollegor i skolledningen jobbar aktivt för att skapa goda relationer med både medarbetare och fackliga företrädare.

- Ju mer ett fackförbund har att göra, desto mer har man misslyckats som arbetsgivare, skrattar han.

Biträdande rektor Ann-Charlotte Burhe är väldigt glad över kommunens andraplats i den fackliga bedömningen.

- Det visar ju att vi har lyckats skapa de goda relationer som vi jobbar för, säger hon.

FOTNOT: 2017 och 2018 hamnade Storfors i topp när SKL, Sveriges kommuner och landsting, rankade alla grundskolor utifrån många olika kriterier. På Lärarförbundets lista, där man använder fler fackliga faktorer, landade kommunen på plats 40, men i år har kommunen alltså klättrat upp till plats 2 i landet.

Tre värmländska kommuner är i topp fyra på Sverigelistan; 1. Torsby, 2, Storfors, 4. Hammarö, 11. Säffle, 12. Hagfors, 38. Årjäng, 54. Grums, 73. Arvika, 82. Karlstad, 97. Forshaga, 108. Filipstad, 110. Munkfors, 123. Eda, 125. Sunne, 192. Kristinehamn, 226. KilSenast publicerad av Eva Wiklund