Logotype för Storfors kommun

Solforsen välkomnar nyanlända ungdomar

Idag öppnar det nystartade HVB-hemmet för ensamkommande flyktingbarn. Huset, som fått namnet Solforsen, är nymålat och personalen som planerat verksamheten  ser fram emot att få börja på riktigt.


-Det är positivt att det här är igång nu och roligt att huset lever upp igen. Det är viktigt att på ett riktigt bra sätt ta hand om de här ungdomarna och ge dem ett bra mottagande och det vet jag att den här personalgruppen kommer att göra, säger Hans Jildesten under måndagens invigning.

Under tisdagen kommer de första sju ungdomarna till Solforsen som har plats för tio. Rummen är ljusa och rymliga och innanför entrén finns kök och allrum där alla kan samlas. Ovanför en av sofforna hänger en stor målning, målad och skänkt av Lena Guntsch. På övervåningen finns ett stort gemensamhetsutrymme och utomhus finns gott om gräsytor för sommaraktiviteter.

-Vi vill försöka få allt att vara lika naturligt som i ett hem, med delaktighet i alla vardagssysslor. Vi kommer till exempel att laga maten tillsammans,  säger Jenny Böving som är en av de sju integrationshandledarna som kommer att arbeta både dagar och nätter.

Hashim Mohammad som är den ende i personalen som talar något annat språk än svenska och engelska tycker att det ska bli jätteroligt och spännande att få sätta igång på riktigt. Han talar kurdiska, persiska och dari men förstår även arabiska och turkiska och det kommer att vara till stor hjälp för många av ungdomarna.

Storforsborna är välkomna att ställa upp som medmänniska på olika sätt. Det kan handla om små insatser för att visa vårt samhälle, vår kultur och ge språkträning. Alla åldrar behövs så både enskilda och föreningar kan höra av sig till föreståndare Ulrika Hedberg.

Om någon har saker att skänka tar man gärna emot kläder, fotbollar, sällskapsspel, cyklar och annat som passar för åldersgruppen 13-15 år.

Kontakt: Ulrika Hedberg tel 0550-651 93

Senast publicerad av Kristina Elmström