Logotype för Storfors kommun

Respekt och relationer bygger stämningen i skolan

En strid ström av lärare hugger in på smörgåstårtan i Vargbroskolans lärarrum när rektor Sven-Erik Rhen bjudit in till firande med anledning av utmärkelsen Sveriges bästa skolkommun.

- Jag känner mig stolt över att jobba här; vi har resurser, fina elever, härliga kollegor och ett väldigt bra ledarskap, säger specialpedagog Evadis Garcia.

Verksamhetschef Ing-Marie Thyr tackar personalen och berättar om den politiska viljan och inriktningen där man under många år satsat extra resurser på skolan.

- Det är ju en långsiktigt strategi som man genomför politiskt, men utan personalen och ledningen skulle vi ändå inte vara Sveriges bästa skolkommun, säger hon, och pekar på allt det extra som skolan genomför.

- Ni ordnar exempelvis Nobelfest för eleverna, jobbar med entreprenörskap i slöjden, integration i hemkunskapen och har en särskola med otroligt hög klass. Det finns hur många exempel som helst, säger hon.

Erik Rådberg är mellanstadielärare i klass sex. Han bor i Kristinehamn och har tidigare jobbat på andra skolor. Idag tvekar han inte att pendla till Storfors.

- Vi har en bra stämning och en fin närhet både mellan kollegor och till eleverna, säger han.

Bildlärare Mats Bergström har jobbat många år på Vargbroskolan.

- Att vi har en stark ledning som också vågar fatta obekväma beslut är viktigt. Det gäller att se till skolans bästa på lång sikt, säger han.

Flera av lärarna pekar på närheten och de snabba kontaktvägarna i en liten skola och en liten kommun. Skolsköterskan Pernilla Günter stortrivs.

- Jag tycker att vi i Storfors är bra på att utnyttja vår litenhet. Jag upplever samarbetet mellan olika verksamheter och även med landstinget som väldigt smidigt. Det ger oss en styrka och en snabbhet, säger hon.

Lena Olsson började på skolan som mellanstadielärare. Tanken var att hon skulle stanna i ett och ett halvt år.

- Men nu har jag jobbat här i 42 år och kan inte slita mig, skrattar Lena, som numera är anställd som studie- och yrkesvägledare, syv.

Ordet respekt flyger mellan borden och det är där som många landar när de försöker beskriva stämningen på Vargbroskolan.

- Vi respekterar våra elever och de respekterar oss och varandra. Vi respekterar också våra elevers föräldrar som vi har ett väldigt bra samarbete med. I grunden handlar allt om goda relationer, säger Lena Olsson.

FAKTA: SVERIGES BÄSTA SKOLKOMMUN 2017

Sveriges kommuner och landsting, SKL, rankar årligen alla grundskolor i Öppna jämförelser. 2017 toppar Storfors listan som Sveriges bästa skolkommun. I Storfors finns skolorna Vargbroskolan, Kropppskolan och Bjurtjärns skola. Årets Öppna jämförelser – Grundskola 2017 - släpptes 12 december 2017 och beskriver i första hand resultat från läsåret 2016/17. Se hela resultatet för Storfors via länken nedan.

Länk till statistiken för Storfors i SKLs databas Kolada Länk till annan webbplats.

Senast publicerad av Eva Wiklund