Logotype för Storfors kommun

Provtagning för barn gällande covid-19 - så går det till

Region Värmland följer Folkhälsomyndighetens riktlinje att provta barn mellan 6–15 år med symtom för covid-19, även om de inte är i behov av medicinsk bedömning.

Här nedan finns information om hur du går tillväga.

Barn i förskola 

För barn i förskoleålder är rekommendationen i första hand att stanna hemma utan provtagning för covid-19, då provtagningen kan upplevas obehaglig. Vid behov av sjukvårdsrådgivning kontaktar du ordinarie vårdcentral dagtid, och 1177 på kvällar samt helger.  

Barn i grundskola 

Från och med 10 september kan barn i Karlstadsområdet beställa tid för test genom att logga in till e-tjänsterna på webbplatsen 1177.se. Vårdnadshavare för barn upp till 13 år kan också beställa tid genom att logga in och använda ombudstjänsten. Du behöver en e-legitimation (BankID eller Freja eID Plus) för att kunna använda e-tjänsterna på webbplatsen 1177.se. Så kallat Mobilt SäkerhetsID fungerar inte.

Under vecka 38 öppnas samma möjlighet etappvis för resten av regionens vårdcentraler i länet. Den som är listad hos en privat driven vårdcentral kan inte använda e-tjänsten utan ombeds kontakta sin vårdcentral istället.

16 år eller äldre 

Ungdomar från 16 år bokar egenprovtagning på webbplatsen 1177.se.

Begränsat antal tider 

Det finns en begränsad mängd bokningsbara tider varje dag. Om tiderna tar slut går det inte heller att boka via telefon till vårdcentral eller 1177. Då får du vänta till nästa dag.

Mer information finns på 1177.se under rubriken ”Provtagning av barn” på sidan Lämna prov för covid-19 Länk till annan webbplats.. 

Senast publicerad av Eva Wiklund