Logotype för Storfors kommun

På Sveriges bästa skola börjar dagen med gratis frukost

På Sveriges bästa skola äter man frukost tillsammans varje morgon.

- Det har vi gjort i över 15 år. Det blir en väldigt mjuk och fin start på dagen, riktigt familjärt, säger rektor Sven-Erik Rhen.

Till en början kostade frukosten fem kronor, men sedan många år tillbaka är den helt gratis. Eleverna får smörgås med olika pålägg, mjölk, kaffe och the.

Elivira Stenman, som går i åttan, och kompisen Anastasia Lundkvist, som går i sjuan, äter frukost i skolan mest varje dag.

- Det är jättebra eftersom jag inte behöver stressa i mig frukost hemma, och jag tycker att det finns mycket att välja på här, säger Elvira. Både hon och Anastasia är väl medvetna om att de går i en av Sveriges bästa skolor.

- Det är ju faktiskt helt sant. Det här måste vara den bästa skolan för det är så mycket som är bra här. Det är en fräsch skola med fräscha toaletter, jättebra lärare och en rektor som bara är bäst, säger Anastasia, och Elivira fyller i;

- Man känner sig trygg här för alla elever respekteras och skulle det hända nåt så vet man vem man ska prata med. Man vet att det kommer att bli bra, säger hon.

Aideed Mohammed kommer från Somalia och har gått på skolan i ett år. Han uppskattar både skolan och frukosten.

- Det är jättebra här, men nu ska hela familjen flytta till Stockholm. Det blir nog bra, men jag kommer att sakna mina kompisar, säger han.

Även mellanstadieeleverna äter tillsammans med högstadiet. Albin Lövgren som går i trean och Edvin Pettersson som går i fyran gör tummen upp.

- Frukosten är jättegod och skolan är bra, säger Edvin.

Eleverna släntar in till frukosten som börjar redan en bra stund före åtta. Även några lärare har tagit till vana att äta frukost på jobbet, men de får betala självkostnadspris.

- Det är trevligt att sitta och prata med kollegor och äta i lugn och ro. Sen hinner man ju skoja med eleverna lite och få igång dem också, skrattar David Milne, som bor i Kristinehamn och har pendlat i 18 år.

- Det är så bra här att jag inte ser nån anledning att söka jobb där jag slipper pendla. Det är en liten skola med närhet till eleverna och det är lätt att få saker ordnade, säger han.

Anneli Wennerström Bergheim ansvarar för elevcaféet som drivs med hjälp av skolans Vargar, tio elever från årskurs nio som även fungerar som hjälp för de yngre eleverna om det skulle uppstå problem.

- Det är inte ofta nåt bråk här, men skulle det bli så kan man alltid prata med Vargarna eller med mobbingteamet. Vi har ju väldigt bra kontakt med lärarna också, säger niondeklassaren Sara Miladinovic.

På Vargbroskolan äter man dessutom frukost i strumplästen eller med innerskor på fötterna. Skolan byggdes för tio år sedan och redan från start införde man förbud mot ytterskor i hela huset. Det ger en miljö som är både renare och mjukare.

- Frukosten ger en väldigt bra start på dagen. Ibland har vi upp till 80 elever som väljer att äta här, säger Anneli Wennerström Bergheim.

FAKTA: SVERIGES BÄSTA SKOLKOMMUN 2017

Sveriges kommuner och landsting, SKL, rankar årligen alla grundskolor i Öppna jämförelser. 2017 toppar Storfors listan som Sveriges bästa skolkommun. I Storfors finns skolorna Vargbroskolan, Kropppskolan och Bjurtjärns skola. Årets Öppna jämförelser – Grundskola 2017 - släpptes 12 december 2017 och beskriver i första hand resultat från läsåret 2016/17. Se hela resultatet för Storfors via länken nedan.

Länk till statistiken för Storfors i SKLs databas Kolada Länk till annan webbplats.

Senast publicerad av Eva Wiklund