Logotype för Storfors kommun

Ny förskola för asylsökande barn föreslås

Förskolechef Gunnel Erikkson förelår kommunstyrelsen att öppna en ny förskola för asylsökande barn.

Förskolechef Gunnel Erikkson förelår kommunstyrelsen att öppna en ny förskola för asylsökande barn.

Nu planerar Storfors kommun att öppna en särskild förskoleavdelning för de asylsökande barn som står i barnomsorgskö.

- Just nu har vi 20 asylsökande barn i kö, och vi har förslagit kommunstyrelsen att öppna en förskola på eftermiddagarna i Solbackens lokaler, säger förskolechef Gunnel Eriksson.

Som asylsökande har man rätt att sätta barn mellan tre och fem år i förskola under 15 timmar i veckan. Efter ansökan har kommunen tre månader på sig att verkställa beslutet.

- Tanken är att dessa barn ska integreras i den vanliga verksamheten när det finns plats, men just nu får vi göra en speciell lösning för att klara det akuta trycket, säger Gunnel Eriksson.

Förskolan Solbacken ligger i norra delen av Hälsans Hus och används nu som öppen förskola två förmiddagar i veckan. På eftermiddagarna är lokalerna därför tillgängliga, och planen är att ha öppet tre timmar per dag, måndag till fredag.

Förslaget till nämnden är att tre pedagoger anställs, varav två som pratar arabiska respektive dari, som är de vanligaste språken bland de barn som nu står i kö. Om kommunstyrelsen fattar beslut enligt förslaget räknar förskolechefen med att den nya förskolan ska kunna öppna i slutet av januari.

- Kostnaderna kommer att täckas av de statliga medel vi får för de asylsökande, säger Gunnel Eriksson.

Senast publicerad av Eva Wiklund