Logotype för Storfors kommun

Nya krafter styr Sveriges bästa skola

Rektor Annelie Izindre och biträdande rektor Erik Rådberg har tagit över ledningen för en av Sveriges bästa skolor.

Fler år i rad har Vargbroskolan tillsammans med övriga skolor i Storfors utsetts till Sveriges bästa skola.
Sven-Erik Rhen, en legend som rektor, har vart omåttlig omtyckt bland både lärare, föräldrar och elever.
Nu har Annelie Izindre tagit över styråran med Erik Rådberg vid sin sida.
- Det känns nervöst, men det är samtidigt en otroligt positiv utmaning, säger hon.

Både rektor Annelie Izindre och biträdande rektor Erik Rådberg har stark anknytning till idrottsvärlden. Annelie genom sin fortfarande aktiva karriär som styrkelyftare och Erik som tränare för Storfors FF och aktiv fotbollsspelare.

Annelie har jobbat som biträdande rektor i Storfors och som rektor i Forshaga under några år, innan hon återvände till Storfors förra året. Tanken var att hon skulle gå parallellt med rektor Sven-Erik Rhen under hans sista år, men hon fick också ett uppdrag som rektor för Kroppaskolan.

- Sven-Erik har varit min mentor i många år, även när jag jobbade i Forshaga. Jag har lärt mig otroligt mycket av honom, säger hon.

Erik, som varit klasslärare på mellanstadiet, har lämnat en femteklass för det nya uppdraget. Under det senaste året har han läst ledarskap på universitetet på sin fritid.
- Ledarskap är väldigt roligt och det var väl intresset för ledarskap som fick mig att bli lärare från början, säger Erik, som såg den nya chansen som en perfekt möjlighet till utveckling.

Att byta roll och vara kvar på samma skola kan vara en utmaning, men Erik ser det istället som en stor trygghet.- Även i den här rollen är det väldigt bra att jag känner eleverna i klass 4-6, säger han.

För precis som Anneli är han mån om att vårda delar av det arv som Sven-Erik Rhen lämnat efter sig.

- Det allra viktigaste är relationer. Utan goda relationer till elever, föräldrar och lärare har vi inte en chans, säger han.
Annelie instämmer och säger att det är en ära att få ta över en skola som ligger i topp, samtidigt som det är tufft.

- Men tillsammans ska vi hålla det här flaggskeppet flytande. Det finns mycket god vilja och vi har en otroligt stabil och bra lärarkår här på skolan, säger hon, och poängterar att de båda satt ribban direkt:
- Vi är inte Sven-Erik, men vi gör så gott vi kan. Det känns som att det finns ett förtroende för oss.

Både hon och Erik tror att idrottsbakgrunden är till stor hjälp även i skolan.
- Som idrottare har man en vana att jobba mot mål och vet samtidigt att vägen aldrig är rak, säger hon.

Erik drar en parallell till ett fotbollslag.
- Alla har en plats i laget även om de är olika. Som ledare är ditt ansvar att få alla att dra åt samma håll, säger han.

Några nyheter under året är att man kommer att införa mer rörelse i skolan. Exakt hur det ska ske är inte klart ännu, men det finns planer. Dessutom ska intaget av socker minskas. Frukosten fortsätter som vanligt att vara gratis för alla elever.
- Vi ser ju att barnen mår jättebra av frukosten. Det är svårt att leverera om man inte har kolhydrater i huvudet, skrattar Annelie.

En utmaning är kommunens ekonomi som inneburit att skolan skurit ner en del tjänster som språkstöd och annan personal som stöttat i skolan.
- Vi har bra rutiner att falla tillbaka på och vi ligger i framkant, men vi kan inte luta oss tillbaka. Det goda arbetet måste fortsätta, säger Annelie.

FAKTA: Intryck efter tre veckor

Erik om Annelie:
- Hon är prestigelös och jättelätt att samarbeta med. Hon är kunnig och har många idéer och tankar, men är smart nog att inte trycka igenom allt på en gång. Hon har hämtat många erfarenheter genom att jobba på en annan skola.

Annelie om Erik:
- Han är vetgirig och ifrågasättande på ett bra sätt och vill veta ”varför” i många avseenden. Han är prestigelös och har bra ledaregenskaper. Om jag ber om något så vet jag att det blir utfört. Han är lugn, samlad och otroligt pålitlig.

Senast publicerad av Eva Wiklund