Logotype för Storfors kommun

Kroppaskolans förskoleklass har skogslektioner varje vecka

Just nu pågår förhoppningsvis familjebildningen i de fågelholkar som barnen i förskoleklass satte upp i skolskogen under våren.

- Det är mysigt att vara i skogen, säger Oliver, som glatt traskat de två kilometrarna från skolan till lägerplatsen.

Varje vecka under läsåret har Kroppaskolans förskoleklass besökt skolskogen för att både äta och lära i naturen tillsammans med lärarna Jukka Nordgren Uutela, Lena Duvander och Susanne Eriksson. Och besöken har skett oavsett väder – så gruppen har bekantat sig med miljön både i höst, vinter- vår- och sommarskrud.

Lunchen, som körs ut av skolans vaktmästare, serveras kring en värmande eld och i den fina miljön får barnen både lek, rörelse och kunskaper om naturen. En fruktstund på förmiddagen har de 28 barnen också hunnit med.

Ett projekt har varit att skruva ihop fågelholkar som sedan sattes upp gemensamt vid ett av alla skolskogsbesök.

- Det är roligt och mysigt att vara här och det var kul att skruva på fågelholkarna, säger Signe, innan hon hoppar iväg bland stenarna för att prata med sina kamrater.

Maja gillar också att vara i skogen, och hon berättar att de fått lära sig mycket.

- Vi har sett en film om bävrar och vi har fått lära oss vad träden heter. Vi har plockat bär också och ätit pizza, säger hon.

Lena Duvander, som också är biträdande rektor för Kroppaskolan, berättar att man bland annat jobbat med ”hitta vilse” för att öka tryggheten i skogen och att gruppen ofta har olika teman.

- Barnen älskar verkligen att gå hit, och det är aldrig något gnäll över att vara ute eller över promenaden som är ganska lång, säger hon.

Jukka Nordgren Uutela tror att förmiddagarna i skogen är värdefulla för barnens utveckling.

- Vi märker att det är många som inte är vana att vara i skogen och då känns det ännu mer viktigt att få ge dem detta, säger han.

Senast publicerad av Eva Wiklund