Logotype för Storfors kommun

Historisk teater om den glömda revolutionen i Bjurtjärn

Bjurtjärnseleverna sjöng och agerade i teateruppsättningen av ”Bjurtjärn 1810” som blev avslutning på vårterminens historieprojekt. Eleverna i årskurs 4-6 har arbetat med Bjurtjärns historia hela terminen.

-Det har varit roligt med samarbetet med Nicke Larsson och med hembygdsföreningen och eleverna har varit så duktiga, säger rektor Ann-Christin Sigmund.

Eleverna har läst historia, forskat i gamla sockenböcker och gjort animerade filmer om historia och platser i Bjurtjärn. På hembygdsgården Börjes i Åsjöhyttan fick eleverna med hembygdsföreningens medverkan pröva på hur vardagssysslorna gick till på en gård förr i världen. Nicke som gjort omarbetningen av teaterstycket som Bjurtjärns teaterförening uppförde redan för 20 år sedan säger att han nästan blir tårögd av att se eleverna göra föreställningen så bra.

-Det roligaste var sångerna och det svåraste var en del repliker, säger en av killarna.

Bjurtjärn 1810 handlar om hur några hyttarbetare vill göra uppror mot ”de höga herrarna” sen de inser att de blivit avlurade sitt järn. Istället blir de dömda och fick stränga straff.

-Det här kommer man att komma ihåg bättre än om vi bara hade läst det i en vanlig lärobok, säger en av tjejerna.


Ombud för prästen, klockaren och länsman lurar av hyttarbetarna järn.

Ombud för prästen, klockaren och länsman lurar av hyttarbetarna järn.

Hyttarbetarna vill göra uppror men straffas istället.

Hyttarbetarna vill göra uppror men straffas istället.

Senast publicerad av Kristina Elmström