Logotype för Storfors kommun

Elever invigde Värmlands bokfestival med egen bok

Under hela höstterminen har läraren Marion Jegefalk och hennes elever i klass fyra i Bjurtjärns skola jobbat med att skriva en bok.

Under Värmlands bokfestival fick de för första gången den nytryckta boken i sin hand.

Elever på scenen

Film från bokfestivalen där eleverna inviger Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Projektet har skett i samverkan med Framtidsfrön och under festivalen finns eleverna på plats för att sälja boken. Men innan försäljningen drar igång har eleverna ett uppdrag som skapar lite extra pirr i magen: De ska inviga hela festivalen från stora scenen.

- Det har varit lite nervöst, säger Melwin, som är dock är mycket glad över hela projektet.

- Det har varit jätteroligt att få göra en egen bok, säger han.

Från scenen blir Lowisa och Tyr intervjuade av Sara Broos innan Disa, Tuva och Lowisa läser några texter ur boken som innehåller tolv läskiga spökhistorier.

- Det har varit både roligt och svårt att skriva boken. Svårast har det varit att få ihop den så att det blir rätt med nutid och dåtid, säger Lowisa, som också understryker att fantasi är väldigt viktigt att ha för en författare.

Vid Framtidsfröns monter, där fler värmländska klasser säljer sina böcker, blir det tidvis trängsel. Ann-Britt Ståhl har åkt till festivalen för att köpa boken där barnbarnet är en av författarna.

- Det här är fantastiskt. Barnen har fått använda sin fantasi och kreativitet och samtidigt jobbat med att läsa och skriva. Det här är verkligen framtiden, säger hon.

Marion Jegefalk är mer än nöjd, både med projektet och med dagen på bokfestivalen.

- Det här är verkligen elevernas bok. De har varit delaktiga i allt från utformning till upplägg och de har skrivit fantastiska texter. Jag som lärare har fått se många saker hos mina elever som jag inte sett innan. Det har skapat ett jättebra bedömningsunderlag och de har jobbat med en enorm entusiasm, säger hon.

Senast publicerad av Eva Wiklund