Logotype för Storfors kommun

Bjurtjärnselever inspirerade skolskogsbesökare från Flandern

20-talet lärare och rektorer från skolor i Flandern lät sig under veckan imponeras av skolskogen i Bjurtjärn tack vare ett Erasmusprojekt bekostat av EU-medel.

- Det här är verklig inspiration för oss. Vi ser hur man kan jobba med olika ämnen utomhus på ett helt annat sätt än vi är vana, säger läraren Nastasia Verfaillie.

Hon poängterar att utemiljön i Bjurtjärn, med trolsk skog, en liten bäck, eldplats och gott om utrymme, skiljer sig stort från den stadsmiljö som hon och många av hennes kollegor arbetar i. Men man kan dra paralleller.

- Vi skulle kunna undervisa utomhus i många ämnen. Här har vi exempelvis provat på matematik genom att räkna och mäta, det kan man också göra i en stad, säger hon.

Rektor Kris de Ruysscher berättar att deltagarna i resan kommer från många olika skolor och att gruppen ska tillbringa en vecka i Värmland där tio olika skolor besöks på temat utomhuspedagogik. Först ut var Storfors där man tittar på skolskogen, Vargbroskolan och det nya sport- och aktivitetscentret som just nu byggs.

- Vi hoppas på att ta med oss massor av inspiration tillbaka till Bryssel just när det gäller utomhuslektioner, säger han.

Theres Lind är en av de lärare som idag är i skolskogen med barnen från Bjurtjärns skola.

- Vi är väldigt glada över att vi har den här platsen. Barnen trivs här och vi ångrar aldrig de gånger som vi väljer att gå hit, säger Theres, och berättar att barnen just idag har två ämnen på schemat. Del ska de prata engelska med besökarna för att instruera dem om hur varje uppgift ska lösas. Dessutom ska de, tillsammans med besökarna, genomföra olika matteuppgifter.

- För oss är det verkligen roligt att barnen får träna sin engelska på ett så naturligt och roligt sätt, säger hon.

Elin och Tilde är två av de elever som tagit hand om gästerna.

- Vi har pratat engelska och jobbat mycket med naturen. Jag tyckte det var roligt, säger Elin och Tilde instämmer.

EN KORT FILM FRÅN BESÖKET KOMMER ATT LÄNKAS HÄR.

Senast publicerad av Eva Wiklund