Logotype för Storfors kommun

Biskopen trivdes med eleverna i skolskogen i Bjurtjärn

När biskop Sören Dalevi och en hel busslast med förtroendevalda och tjänstemän från Karlstad stift skulle inviga kyrkoreserevat, passade man också på att besöka skolskogen i Bjurtjärn.

- Det finns något naturligt och sunt med att vara i skogen, man behöver inte göra det så komplicerat, säger han.

Biskopen tillbringar gärna sin fritid i skogen. Där hämtar han kraft och energi när arbetsschemat varit tajt.

- Jag är ju gammal scout och har alltid tyckt om naturen. Idag när psykisk ohälsa ökar bland både unga och äldre är det viktigare än någonsin att det finns sådana här helande platser, säger Sören Dalevi.

Och i skolskogen, bara tio minuters promenad från skolan i Bjurtjärn, härskar lugnet och en rent av trolsk miljö. De mossbevuxna stenarna, den porlande bäcken, jätteblocken och den glesa, resliga granskogen stimulerar både fantasi och fysik. Här har eleverna i Bjurtjärn lektioner i olika ämnen och ibland skogsdagar med lek och skoj. Samlingspunkten är två fina vindskydd med en brasplats emellan. Under skogsdagen jobbar Max Björk och hans kompisar hårt med att få igång en brasa.

- Jag gillar verkligen att göra upp eld, säger Max.

Sjuåriga Lyra Larsson trivs också i skolskogen och har till och med gjort en sång om den.

- Sången handlar om att det inte finns nåt bättre än naturen. Här finns så många fina stenar, blommor och träd. Jag tycker jättemycket om att vara här, säger hon.

Tina Westlund, miljöledare på Karlstads stift, känner sig stolt över att kyrkan kan avsätta mark till skolskogar runt om i Värmland som till 75 procent består av just skog.

- När det gäller hållbart skogsbruk så måste vi kunna avsätta mark till det här. Det är superviktigt att den yngre generationen får en känsla för skogen. Det finns många ämnen man kan genomföra i skogen och det kanske betyder att andra elever än vanligt kliver fram, säger hon.

Läraren Therés Carlesjö säger att det är en stor förmån för skolan att ha tillgång till det orörda skogsområdet.

- Skolan ska passa för alla och är det någonstans där alla kan hitta en plats så är det i skogen. Här kan vi ha matte och andra ämnen och här kan man få utlopp för kreativitet och fysisk aktivitet, säger hon.

Fysisk aktivitet för alla gäster blir det också när femteklassarna avslutar dagen med att leda en lite annorlunda kurragömma som lockar ut besökarna bland stenar och stammar.

Sören Dalevi är inte sen att hänga med sin gruppledare, men först får Sixten Andersson prova biskopens tunga kors. Han nickar jakande när Sixten frågar om det är äkta guld.

- En av mina företrädare fick korset av kungen för mer än 200 år sedan, berättar han.

Och medan biskopen och alla de andra följer skolbarnen från Bjurtjärn i naturleken fortsätter brasan vid vindskydden att sprida värme och den där speciella harmonin som bara en brasa i skogen kan ge.

Skogvaktare Benny Olsson berättar att skolskogen är närmare fem hektar stor och att den kommer att få stå orörd, förmodligen för all framtid.

- Den avsattes som skolskog på 70-talet och även om den inte längre skulle vara skolskog så är den så gammal och har så höga naturvärden att den inte kommer att avverkas, säger han.

Under dagen invigdes också två nya kyrkoreservat; Trettondetjärn i Storfors och Paddtjärn i Karlskoga.

Senast publicerad av Eva Wiklund