Logotype för Storfors kommun

Dagtidsbemanning ökar med färre säbo-platser

Enhetschef Heléne Berglund ser tillsammans med undersköterskorna Emma Leksell och Cecilia Mårdh fram emot ökad bemanning på dagtid på kommunens särskilda boenden.

Från och med den 1 april anpassar Storfors kommun antalet platser på särskilt boende och korttidsboende efter behovet.

Det betyder att en avdelning stängs och att personaltätheten under dagtid kan öka på de fem öppna avdelningarna.

- Nu får vi möjlighet att jobba ännu mer med aktiviteter för de äldre under dagtid, vilket även kan bidra till bättre nattsömn, säger enhetschef Heléne Berglund.

Total sett finns det 51 möjliga boendeplatser på Sjögläntan och Humlegården. I genomsnitt har 45 av dessa platser varit upptagna under de senaste tre åren. På Humlegårdens bottenvåning finns också åtta platser för korttidsboende/växelvård. Av dessa har mer än hälften varit lediga under de två sista åren.

Den anpassning som nu görs innebär att Humlegårdens nedre våning stängs. På övervåningen omvandlas tre av de elva lägenheterna till korttidsplatser för tillfällig vård, rehabilitering eller växelvård. Här finns möjlighet att utöka antalet korttidsplatser vid ökat behov eftersom lägenheterna är rymliga.

Att en avdelning stängs innebär att nattbemanningen anpassas till antalet platser. Fem personer kommer från och med 1 april att jobba i nattbemanningen. Just nu pågår det ett intensivt arbete för att samordna personalen som arbetar både inom särskilt boende och i ordinärt boende. Samverkan i teamet är nödvändigt för att säkerställa att personalen finns där behovet finns.

Dagtidsbemanningen kvarstår vilket ökar personaltätheten.

- Vi behöver använda resurserna den tid på dygnet när våra kunder är vakna och har störst behov av hjälp och stöd. Det är alltid en prioriteringsfråga. Vi vet att alla mår bra av god nattsömn och för det behövs det stimulerande och aktiva dagar, säger Agneta Hugander, som jobbat med omställningen. Hon poängterar att ökad dagbemanning kommer att bidra till flera aktiviteter med personalen. Förhoppningen är att även arbetsmiljön kommer att förbättras.

- Detta kommer i sin tur att bidra till att de äldre kommer röra sig mer och må bättre säger hon.

Hon berättar också att verksamheten ser över möjligheterna att ta hjälp av nattkamera som kan slås på i varje rum vid vissa tider.

Enhetschef Heléne Berglund kommer att jobba in nya scheman tillsammans med personalen.

- Vi räknar med att två extra personal kommer att jobba under dagtid på Sjögläntan, säger Helén.

Undersköterskorna Emma Leksell och Cecilia Mårdh, som jobbar på avdelning grön, ser fram emot förstärkningen och möjligheten att erbjuda de äldre fler aktiviteter.

- Våra äldre är relativt pigga och det finns ju en uppsjö av aktiviteter de skulle göra bara vi har tid att hjälpa och inspirera dem, säger Cecilia, och föreslår allt från att baka tillsammans, spela kort, pyssla i trädgården, sjunga eller rensa kantareller.

Emma instämmer:

- Det skulle vara väldigt roligt att få tid att göra det lilla extra. Vi vill ju stimulera alla sinnen och ge en känsla av delaktighet, säger hon.

Aktiviteterna kommer att planeras in för en längre period framåt. Heléne ser också möjlighet för undersköterskorna att få tid att jobba med de genomförandeplaner som varje kontaktperson uppdaterar kontinuerlig för just sina kunder.

- Med ökade dagstidsresurser kan man lämna avdelningen en stund för administrativt arbete, säger hon.

Efter omställningen finns 48 platser för särskilt boende och tre korttidsplatser som kan utökas vid behov.

Kvinna vid dator

- Vi vet att alla mår bra av god nattsömn och för det behövs det stimulerande och aktiva dagar, säger Agneta Hugander.

Senast publicerad av Eva Wiklund