Logotype för Storfors kommun

Uppsving för kanotbokning i Storfors

Den något kylslagna sommaren hindrar inte danska familjen Bock från att bygga sandslott vid Badsta camping.

- Vi trivs jättebra med en mindre camping. Här finns allt vi behöver och en fin strand, säger Sophus Bocks, som roar sig med döttrarna Kajsa och Aija.

Tioåriga Ceclia Johansson, som bor i närheten, trivs också i vattnet.

- Vi brukar bada på lite olika ställen, men här är det jättebra med sandstrand och bryggor, säger hon.

Leif Persson, som driver Badsta Camping, tycker att säsongsstarten varit en aning trög.

- Det har helt enkelt varit för kallt. Visst droppar det in campinggäster, men inte så många som det brukar göra. Däremot har kanotuthyrningen gått ovanligt bra med väldigt många förbokade tyska grupper, säger han.

Lars-Ove och Ann-Christin Frölén har stannat över natten på väg från Skåne till Dalarna.

- Det är jättemysigt här. En enkel, men trivsam camping där vi kan parkera på gräs. Det gillar vi, säger Lars- Ove.

På studsmattan hoppar Sylvia medan brodern Anthony passar på att ta en glass med mamma Maria Hols. Hon är uppvuxen i Storfors och hette då Savedraa. Idag bor hon i Luxemburg med familjen och jobbar med översättningsuppdrag åt EU-domstolen.

- Som barn tyckte jag Storfors var toppen att växa upp i, men som tonåring blev jag mer rastlös, säger Maria, som brukar spendera några sommarveckor i barndomshemmet.

- Storfors är fantastiskt på sommaren. Vi funderar på att skaffa en sommarstuga här i trakten, säger hon.

En stenkast från studsmattan sitter Kerstin och Kjell Nilsson och njuter av sommaren. Det har de gjort på samma plats i 21 år.

- Det här är verkligen min trogna säsongscampare, skrattar Leif Persson.

Paret trivs med en camping i det mindre formatet.

- Det är lugnt och skönt här och vi får ofta ställa upp och hjälpa andra campare som undrar över saker, folk kommer över och pratar lite och det är trevligt, säger Kjell.

- Sedan har vi barn och barnbarn på besök ibland och då är det ju toppen med stranden intill, säger Kerstin.

Campingvärden Leif Persson slår sig ner för en kopp kaffe vid stamgästernas bord och gruppen enas om att de hoppas på högsommarvärme och fler campinggrannar. Leif poängterar också att det brukar finnas kanoter att spontanboka. Den som förbokar kan även få tag på kajaker.

- Tyskar och holländare är förundrade över vår natur och hur lätt det är att hitta ostörda platser i sjösystemet, men vi värmlänningar är nog lite hemmablinda, säger han.

I det sex mil långa sjö- och kanalsystemet Bergslagskanalen finns ett tiotal fina rastplatser med vindskydd. Det finns dessutom flera caféer, restauranger, hotell och campingar längs vattenvägen.

Information: 070-683 43 33

Senast publicerad av Eva Wiklund